Milo Casteleijn
Milo Casteleijn Occasions 13 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie middenklassers met ruime kofferbak voor € 5000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke middenklasser met ruime kofferbak koop je voor maximaal 5000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Nieuw worden er nauwelijks nog grotere middenklassers met een kofferbak verkocht. Als occasionkoper gooi je je kont tegen de krib als je toch voor een dergelijke carrosserievariant kiest, maar zo koop je tenminste een ruimte auto voor een prikkie!

Occasions: middenklassers met veel laadruimte

Honda Accord (2003 – 2008)

Deze generatie van de Accord staat niet alleen te boek als probleemloos, maar overtuigt nog het meest vanachter het stuur. Honda’s rijden voortreffelijk, met een mooie balans tussen comfort en sportiviteit. De Japanner is ook nog eens lekker ruim. Een hogere kilometerstand is beslist geen bezwaar. Bij een autobedrijf in Kapelle staat een fraaie donkerblauwe 2.0i ’Sport’ (2007, 213.000 km) voor € 4.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Er is precies één euveltje van dit type Honda bekend. Bij het scharnier van het kofferdeksel kan de isolatie van bedrading beschadigen. Hierdoor vallen de achterlichten uit en meestal gaat er dan ook een zekering stuk. De Wegenwacht isoleert die draad, zet er een nieuwe zekering in en de Honda kan weer verder.

Honda Accord (2003 - 2008)

Peugeot 407 (2004 – 2011)

In goede staat is zo’n 407 nog altijd een comfortabele reiswagen. Rustgevend zelfs, met dank aan het fijne onderstel, de goede stoelen en het lage geluidsniveau. De meeste kopers hebben genoeg aan een 1.8-liter benzinemotor, maar een fijne 2.0-16V met automaat is niet te versmaden. Het donkergrijze exemplaar (2007, 108.000 km) bij een autobedrijf in Zieuwent bijvoorbeeld, voor € 4.900.

Oordeel van de Wegenwacht

Een vastgelopen aircopomp is een kostbare reparatie. Gerommel uit de voorwielophanging duidt op versleten fuseekogels: dat komt bij de 407 vaker voor. Een slecht lopende motor kan te maken hebben met slechte contacten in ontsteking en injectie. Brandende airbaglampjes zorgen terecht voor paniek, want de rekening die daarmee gepaard gaat, is niet mals.

Peugeot 407 (2004 - 2011)

Saab 9-3 (2002 – 2011)

Deze 9-3 rijdt fijn, met name door de soepele 1.8-liter turbomotor. Een automatische transmissie strekt tot aanbeveling, maar je hoeft een mooi handgeschakeld exemplaar niet te laten staan. Aan typische Saab-eigenaardigheidjes als het contactslot tussen de voorstoelen wen je snel. Bij een autobedrijf in Tynaarlo treffen we een beschaafde zwarte 1.8 ’Linear Business’ (2006, 133.000 km) voor € 4.995 aan.

Oordeel van de Wegenwacht

Een van de vier bobines kan soms zomaar de geest geven. Het lastige van dit type Saab is dat het onderdeel alleen met vier stuks tegelijk valt te vervangen: een dure grap! Een kapot hoofdrelais zorgt ervoor dat de motor niet start. Daar moet een nieuw relais in, maar bij wijze van noodgreep kan de Wegenwacht de boel doorverbinden.

Saab 9-3 (2002 - 2011)

Ons advies

Als de Peugeot iets gaat mankeren, pakken de garagerekeningen vaak hoog uit. De Saab is typisch een liefhebbersauto. In alle objectiviteit heeft de Honda daarom de voorkeur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.