Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 1 okt 2021

Tesla aangeklaagd na bizarre Autopilot-crash

Tesla wordt aangeklaagd na een bizar ongeluk met Autopilot. Een beschonken man zou in Texas vijf politieagenten hebben aangereden door een fout in het semi-zelfrijdende systeem.

De bestuurder heeft volgens de rechtzaakdocumenten bij restaurantketen Pappas Restaurants veel te veel alcohol gedronken en is vervolgens in zijn Tesla Model X gestapt. De man crashte vervolgens in het kleine stadje Montgomery County op patrouillewagens van de politie, die met zwaailichten op weg stonden om een andere auto te doorzoeken.

Model X beschadigt vijf politieauto’s

De twee politieauto’s zijn total loss verklaard en drie andere zijn beschadigd. Hoewel de Model X met 70 mijl per uur (zo’n 113 kilometer per uur) inreed op de voertuigen, vielen er enkel gewonden.

‘Bestuurdersdetectie Autopilot Tesla schiet ernstig tekort’

In totaal gaat het om vijf politieagenten met letsel. Ook de man wiens wagen werd doorzocht raakte gewond, en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd. De bestuurder van de Model X hield niets aan het ongeval over.

Een fout van Autopilot

De bestuurder is gearresteerd voor het rijden onder invloed en hiervoor aangeklaagd. Ook Tesla heeft een aanklacht aan de broek hangen. Zo meldt het document van de aanklacht (vrij vertaald): “Vanwege de ontwerp- en fabricagefouten die Tesla bekend zijn, het falen van Tesla om adequaat te waarschuwen voor die defecten, en de onwil van Tesla om dergelijke defecten toe te geven of te corrigeren, konden de Autopilot en Tesla’s systeemveiligheidsfuncties niet de auto’s van de politieagenten detecteren of de bestuurder waarschuwen voor gevaar.”

Naast Tesla ook het restaurant aangeklaagd

De agenten eisen een schadevergoeding van tussen 1.000.000 tot 20.000.000 dollar. Ook Pappas Restaurants is een van de beklaagden, omdat de man hier voor het ongeval te veel alcohol dronk en het restaurant hierin heeft voorzien. De keten laat in een reactie aan Cick2Houston weten: “We hebben deze klacht nog maar net ontvangen en zullen een onderzoek instellen naar de beschuldigingen.” Tesla is vooralsnog niet met een statement naar buiten gekomen.

Onderzoek naar Tesla’s Autopilot leidt tot mogelijke terugroepactie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.