Coen Grutters
Coen Grutters Nieuws 8 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk: ‘Koop verborgen range Tesla Model Y voor 1.850 euro’

Elon Musk zegt al maanden Tesla Model Y-modellen te bouwen die stiekem verder kunnen dan de opgegeven actieradius. Wie je dat extra rijbereik vrijspelen, dan zul je moeten betalen.

Autofabrikanten zijn de laatste jaren gaan experimenteren met abonnementsvormen voor opties zoals stoelverwarming. Dit is zeer omstreden, omdat de benodigde hardware toch al aan boord is. Iets vergelijkbaars doet zich nu ook voor bij Tesla.

Long Range RWD vervangt Standard Range

In de Verenigde Staten maakt de achterwielaangedreven Standard Range-variant plaats voor een achterwielaangedreven Long Range-versie. De Tesla Model Y Standard Range-versie kwam volgens de Amerikaanse EPA-schatting omgerekend 418 kilometer ver. De nieuwe Long Range RWD-variant komt volgens die schatting 515 kilometer ver.

Volgens Elon Musk zit verborgen bereik in de Model Y

Elon Musk laat op X echter weten dat de Standard Range-modellen van de Tesla Model Y die de afgelopen maanden gebouwd zijn, eigenlijk ook al een grotere actieradius hebben. Heb je als Amerikaan recent een Model Y gekocht, dan kun je toegang krijgen tot 64 of 97 kilometer (afhankelijk van het type batterij) aan extra bereik. Daarvoor moet je dan wel dokken, zo meldt Elon Musk. Het zal je omgerekend zo’n 1.400 tot 1.850 euro kosten. Tesla werkt nu nog aan de goedkeuring voor dit opmerkelijke aanbod.

Het vreemde is dat de nieuwe achterwielaangedreven Long Range-variant in de Verenigde Staten dezelfde prijs behoudt als de uitgaande Standard Range-versie met achterwielaandrijving. Waarom wordt klanten die er net een gekocht hebben nu dan een meerprijs gerekend?”, vraagt een twitteraar zich af, waarop Elon Musk antwoordt: “We moeten op de een of andere manier toch de rekeningen betalen.”

Nieuwe Tesla Model Y Long Range RWD in Nederland

Ook in Nederland (waar de Model Y niet langer de populairste EV is) kennen we sinds kort een Long Range-variant met achterwielaandrijving. Deze heeft een WLTP-actieradius van maximaal 600 kilometer. Dat is fors meer dan de 455 kilometer van de standaard achterwielaandrijver.

Na ontslagen op ontslagen volgen bij Tesla… nóg meer ontslagen

Anders dan in de Verenigde Staten, zijn hier beide modellen te koop. De basisversie koop je 45.990 euro, terwijl de nieuwe Long Range-variant met achterwielaandrijving 49.990 euro kost. Het is niet duidelijk of ook hier Tesla Model Y-modellen rondrijden waarin mogelijk meer actieradius verscholen zit. Als we navraag doen bij een Nederlandse Tesla-woordvoerder wordt Autovisie verteld hier momenteel geen informatie over te hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.