Thijs Schuit
Thijs Schuit Nieuws 28 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Tesla Model S crasht met Autopilot tegen politieauto

Only in ‘Murica? Een opmerkelijk verhaal is het wel. Afgelopen woensdag crashte een Tesla Model S op een stilstaande politieauto, met de Autopilot-functie geactiveerd. Waar ging het fout?

De bestuurder van de Tesla gaf toe zijn aandacht er niet volledig bij te hebben tijdens het voorval. Hij vertrouwde op de Autopilot-modus, en dat pakte verkeerd uit. Zijn rit eindigde in de achterkant van een politiewagen, een Dodge Charger om precies te zijn. Het voorval gebeurde in North Carolina.

Film kijken in de Tesla

De eigenaar had zijn aandacht er niet bij, omdat hij volgens de autoriteiten een film keek. En dat terwijl de Tesla Model S in de automatische piloot over de weg zoefde. Het incident gebeurde net na middernacht. De politieauto stond geparkeerd langs de weg, omdat de agenten zich bezighielden met de nasleep van een eerder ongeval. De stille killer-Tesla boorde zich toen plots in de achterkant van de auto van de twee nietsvermoedende agenten. Volgens CBS 17 was de klap hard genoeg om de twee agenten tegen de grond te krijgen, maar gelukkig zonder enig letsel. De Dodge en de Tesla hebben het er echter niet zonder schade vanaf gebracht…

Geen automatisering

De autoriteiten lichtten toe dat de film werd gekeken op een mobiele telefoon, terwijl de Tesla Model S op Autopilot doorreed. “Het ging van een simpele afsluiting van een rijstrook naar een levensbedreigende situatie”, aldus Sheriff Keith Stone. “Dit laat zien dat automatiseringssystemen nooit de plaats van een oplettende bestuurder innemen, en dus niet sms’t of belt, maar zich focust op autorijden.” De bestuurder is onder meer beschuldigd van het ‘hebben van een televisie in de auto’. Op de opnames is te zien dat de voorkant van de Tesla Model S behoorlijk is toegetakeld, datzelfde geldt voor de achterkant van de Dodge Charger.

Volgens het nieuwsbericht moet Tesla de term ‘Autopilot‘ aanpassen, omdat de benaming verwarrend is voor klanten. Volgens CBS 17 impliceert de benaming dat de auto volledig autonoom kan rijden, terwijl het slechts een hulpsysteem is voor de bestuurder. Deze dient namelijk te allen tijden zelf het verkeer goed in de gaten te houden. Wat is jouw mening daarover?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Carscoops

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.