Autovisie
Autovisie Nieuws 8 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe records Tesla in 2020, Model Y is Chinese topper

2020 was voor Tesla een onvergetelijk jaar, want het heeft de geschiedenisboeken herschreven. Voor het eerst in de historie van het elektromerk zijn er meer dan een half miljoen auto’s gebouwd. De afzet bleef net onder de 500.000 stuks.

Aan het begin van het jaar had Tesla zich ten doel gesteld om een half miljoen auto’s te verkopen. Dat doel heeft de autobouwer niet bereikt, maar het is door de coronacrisis bijna een wonder dat het Amerikaanse bedrijf die doelstelling wel bijna heeft gehaald. De verdeling van de productie tussen Amerika en China zorgde er uiteindelijk voor dat verliezen in de ene fabriek deels konden worden opgevangen door de andere productiefaciliteit. In China maakt Tesla de Model 3 en sinds kort ook de Model Y.

Uitstekende eindspurt van Tesla

Dat de half miljoen eenheden uiteindelijk werd gerealiseerd, is ook te danken aan een uitstekende eindspurt die Tesla had ingezet. Zo werd in het derde kwartaal van 2020 een recordaantal auto’s (139.300 stuks) afgeleverd, een volume dat in het vierde kwartaal van 2020 alweer werd gebroken toen er wereldwijd 180.570 auto’s de weg op gingen. De productie lag in die periode iets lager. Het merk bouwde in het laatste kwartaal 179.757 auto’s, waardoor het jaartotaal van geproduceerde auto’s op 509.737 eenheden uitkwam.

tesla aan de gracht milieu

Verdeling modellen

Tesla leverde in heel 2020 precies 499.550 auto’s af, 36% meer dan in 2019. Daarvan was 86% een Model 3 of Model Y. De grotere Model S en Model X nemen de resterende 14% voor hun rekening.

Duitse fabriek dit jaar operationeel

Een prognose voor 2021 is er nog niet, maar de toevoeging van de Model Y afgelopen jaar in de Verenigde Staten moet nu wereldwijd voor een verkoopstijging zorgen. De Amerikaanse autobouwer vervaardigt het model nu ook in China, en het verhaal wil dat er in de eerste weken na de productiestart al 90.000 bestellingen zijn geplaatst. De auto komt dit jaar ook naar Europa. De Model 3 voor Europa komt overigens deels uit China, al krijgt de Europese markt een ‘eigen’ fabriek. Tesla zet de productiefaciliteit in Berlijn neer.

Tesla Model 3 GF3 -1

Tesla Cybertruck en Roadster

Naast extra productieplaatsen wordt ook het leveringsprogramma voor een verdere groei aangevuld. De bouw van de reeds aangekondigde Cybertruck komt namelijk in zicht. Na de pickup volgt de marktintroductie van de enkele jaren geleden aangekondigde Roadster. Ook de vrachtwagen van Tesla, de Semi, zou vorig jaar volgens Musk nog op de planning om dit jaar het levenslicht te zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.