Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 15 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Autopilot-video van zelfrijdende Tesla in scène gezet’

Een groep ex-werknemers van Tesla beweert dat de welbekende video uit 2016 waarin een Model S volledig autonoom rijdt in scène is gezet, zo meldt The New York Times.

De route van de auto zou van tevoren in kaart zijn gebracht door 3D-software. Deze functie is niet beschikbaar voor consumenten die gebruikmaken van Autopilot, zeggen twee ex-werknemers tegen de krant. Maar dat is niet eens het meest opzienbarende.

De Tesla Model S reed zichzelf stuk

Drie mensen die aan de video werkten, geven aan de auto een ‘roadsite barrier’ (een vangrail) op het Tesla-terrein raakte terwijl hij Autopilot gebruikte. De auto zou zelfs tussen de videoshots door gerepareerd zijn. Een groep van 19 voormalige Tesla-medewerkers is naar buiten gekomen met dit nieuws. Acht hiervan waren specifiek op de afdeling Autopilot engineering actief.

The New York Times deed onderzoek naar de kwestie en stelt dat Tesla het beeld kon schetsen dat de technologie direct beschikbaar was om uit te rollen in hun model, terwijl dit niet het geval was. Daarbij wordt opgemerkt dat de toenmalige directeur van het Autopilot-programma, Sterling Anderson, al waarschuwde voor het systeem. Het zou autonoom noch zelfrijdend zijn.

Tesla heeft vooralsnog niet gereageerd en in 2020 is de persafdeling in Amerika zelfs opgeheven. Of ze überhaupt nog ingaan op de kwestie en het onderzoek, is dus de vraag.

Veel negatief nieuws rondom Autopilot

Het is niet de eerste keer dat Tesla negatief in het nieuws komt met het Autopilot-systeem. Zo zei John Krafcik, CEO van Google Driverless Car in januari al: “Dit gaat nooit volledig werken”. Daarbij komt het gevaar dat mensen wel volledig op de functie vertrouwen en het misbruiken. Met soms zware ongelukken tot gevolg.

Tesla Model S crasht met Autopilot tegen politieauto

“Tesla’s kunnen dusdanig gemanipuleerd worden dat er zonder bestuurder met de auto’s gereden kan worden via de autopilot-functie”, meldt eerder onderzoek van de Amerikaanse consumenten­organisatie Consumer Reports. Dit wordt ondersteund door filmpjes op het internet waarin te zien is dat met gewichten of een flesje water tussen het stuur de auto denkt dat de bestuurder zijn of haar handen aan het stuur heeft. De systemen zijn echter nog niet zover dat ze al het werk van de bestuurder over kunnen nemen. Het blijft dus vooralsnog rijassistentie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.