Autovisie
Autovisie Nieuws 19 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Tesla stopt assemblage in Tilburg

In de afgelopen maanden daalde de assemblage van de Model S en Model X al en nu kondigt de fabrikant aan de productiefaciliteit in Tilburg te sluiten. De fabrikant lichtte gisteren het personeel in.

Volgens Tesla is het door de nieuwste update aan de inmiddels negen jaar geleden gelanceerde vijfdeurs liftback reden om van de Nederlandse assemblage af te zien. Het is volgens het merk technisch niet langer interessant om de auto’s hier af te bouwen. Wanneer Tesla de laatste auto in Tilburg laat assembleren, is nog niet bekend. Volgens de Financiële Telegraaf konden de autobouwer en de bonden het nog niet eens worden over een financiële regeling. “Tesla wil de maatregel per 1 april invoeren”, zegt Peter Reniers van FNV Metaal in de Financiële Telegraaf. “Maar dat gaat niet meer lukken. Het overleg met Tesla loopt uiterst stroef, want zij willen hier echt op een Angelsaksische manier vanaf komen, dus echt het minimum van het minimum.”

Acht jaar na de opening

De bonden willen juist een royaler ontslagregeling. De Tesla-fabriek in Noord-Brabant bestaat pas acht jaar. Daarnaast is het personeel relatief jong. Reniers: „De gemiddelde leeftijd ligt dichter tegen de veertig dan tegen de vijftig. En omdat die fabriek nog maar zo kort bestaat, hebben de mensen ook heel weinig dienstjaren. Dan blijft er al met al nog maar weinig over.”

Van Tilburg naar Duitsland

Wel wil Tesla zoveel mogelijk gedwongen ontslagen voorkomen. De afdeling personeelszaken van de elektrische autofabriek heeft Brabanders benadert om in de nieuwe fabriek in Berlijn te gaan werken. De productie in de Duitse hoofdstad begint mogelijk in de loop van de zomer al. “Slechts een handje vol mensen is geïnteresseerd”, zegt Reniers. „Als je hier een gezin en een leven hebt, verhuis je niet zomaar naar Duitsland. Daarnaast is het nog maar de vraag of je er beter van wordt, als je kijkt wat de salarissen zijn die Tesla in Duitsland gaat betalen.” De gemeente Tilburg had ook geprobeerd de nieuwe faciliteit een onderdak te kunnen bieden.

Auto en batterij los

Tesla opende de faciliteit in Tilburg acht jaar geleden. Voor de gemeente was het een prestigieuze strijd om het technologiebedrijf binnen te halen. Het was echter geen fabriek zoals Tesla die nu in Duitsland neerzet. Tesla maakte zijn modellen in de Amerikaanse fabriek, waarna het batterij los van de auto naar Europa werd verscheept. Door het accupakket in Nederland voor de Europese markt te monteren, betaalde Tesla minder invoerrechten. Tesla Tilburg gaat nu verder als servicestation.

3 van China naar Duitsland

Het Amerikaanse bedrijf levert momenteel in Europa drie modellen, de S, X en 3. Laatstgenoemde komt momenteel uit China, maar gaat zodra de veel besproken Duitse fabriek opent daar in productie. Dan voegt Tesla tevens een tweede model aan het productieprogramma toe, de al in Amerika geleverde Y.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.