Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 12 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk: ‘Tesla’s met 640 km bereik en meer fabrieken’

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Tesla die gisteren plaatsvond liet Elon Musk wat nieuwe plannen horen. Hij wil meer fabrieken in China en eigenlijk op elk continent. Daarnaast komt zijn bedrijf met Tesla’s die meer dan 640 kilometer op één volle lading kunnen rijden.

Tesla Model 3

Amerikaanse autofabrikant Tesla heeft een nogal turbulente tijd achter de rug. Het ging van winstgevendheid naar een monsterverlies en wisselde zoveel van prijsstrategie en plannen dat niemand er meer iets van kan volgen. En als we Elon Musks uitspraken van gisteren erbij mogen betrekken, dan vaart Tesla voorlopig nog dezelfde koers. Alleen dan wellicht winstgevend.

Fabrieken

Elon Musk, CEO van Tesla, had gisteren het woord tijdens een aandeelhoudersbijeenkomst. Daarin liet hij onder andere weten dat hij alweer aan het kijken is naar de volgende uitbreiding. In China wordt op dit moment een fabriek uit de grond gestampt, maar Musk heeft alweer plannen om deze verder uit te breiden. Het idee is om naast de fabriek meer productiefaciliteiten te bouwen.

Model 3-productie

Daarnaast is Tesla nog steeds hard bezig om een geschikte lokatie voor een Europese fabriek te vinden. Nederland lobby’t hier hard voor, maar de kansen lijken klein. Duitsland en Frankrijk lijken logischere opties voor de autofabrikant.

Recordaantal

Als reactie op al die uitbreidingsplannen kwam natuurlijk de vraag of het wel slim is. De vraag naar Tesla’s lijkt volgens de cijfers uit vorig kwartaal aanzienlijk terug te lopen. Musk pareerde deze door te claimen dat ze dit kwartaal waarschijnlijk weer op een recordaantal geproduceerde en afgeleverde Tesla’s uitkomen. Dat bewijst dat de vraag zeker niet terugloopt.

Ook over de auto’s zelf had te topman het een en ander te melden. Zo vergeleek hij zijn auto’s met die van andere merken. Daarbij kun je natuurlijk wel bedenken welke voertuigen er als beste uitkwamen. De Model 3 was volgens de fabrikant de meest energie-efficiënte elektrische auto en de Model S is sinds 2012 ongeslagen als het op bereik aankomt. En over dat bereik gesproken, als we Musk mogen geloven hebben we over niet al te lange tijd Tesla’s die 640 kilometer of meer op een volle accu kunnen afleggen. Helaas ging de CEO hier niet verder op in.

Tesla Model X en Model S

Minder positief

Als laatste werden er natuurlijk nog vragen gesteld over de winstgevendheid van Tesla. Het bedrijf heeft vorig jaar immers aangetoond dat het haalbaar is om geld te verdienen. Daarop gaf Musk een iets minder positief antwoord dan je zou verwachten. Hij legde uit dat hij met Tesla vooral inzet op enorm harde groei en dat dit altijd de winstcijfers zal onderdrukken. “We kunnen het rustiger aan doen, maar dat zou niet goed zijn voor duurzaamheid en elektrisch rijden”, aldus Musk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.