Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 2 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Tesla lijdt weer megaverlies, maar verwacht winst

Tesla houdt vol dat het in het derde en vierde kwartaal van dit jaar zwarte cijfers gaat schrijven. Dat lijkt ons buitengewoon optimistisch, want in de afgelopen drie maanden heeft de Amerikaanse fabrikant wederom flink verlies geleden.

Tesla Model 3

In het afgelopen kwartaal verloor Tesla 743 miljoen dollar (bijna 640 miljoen euro). Dat is in ieder geval minder dan in het eerste kwartaal van dit jaar, toen het bedrijf maar liefst 784 miljoen dollar (674 miljoen euro) in het rood stond. En om het rijtje nog even af te maken: in het laatste kwartaal van 2017 verloor Tesla 675 miljoen dollar (580 miljoen euro) en in de drie maanden daarvoor 619 miljoen dollar (532 miljoen euro).

Omzet steeg

De omzet van Tesla blijft in ieder geval stijgen. In april, mei en juni kwam er zo’n 4 miljard dollar binnen (3,4 miljard euro). In het vorige kwartaal was dat nog 3,4 miljard dollar (2,9 miljard euro). Tesla-topman Elon Musk blijft beweren dat zijn bedrijf in het komende half jaar winstgevend zal zijn. Als er tenminste geen gekke dingen gebeuren.

Model 3-productie

Tesla zegt bovendien de productie van de Model 3 op orde te hebben. Het doel van 5000 Model 3’s per week is gehaald (maar dan wel met een provisorische assemblagelijn in tenten buiten de fabriek) en eind deze maand moeten dat er 6000 per week worden. Uiteindelijk wil Tesla zelfs naar 10.000 Model 3’s per week, maar de fabrikant geeft daarvoor geen deadline.

Excuses aangeboden

Elon Musk bood overigens zijn excuses aan voor eerdere uitlatingen. Bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers van 2018 reageerde hij boos en geïrriteerd op vragen van analisten. Zijn excuses moeten zorgen wegnemen over zijn wispelturige gedrag. Vorige maand noemde hij een Britse duiker een pedofiel. De man – die betrokken was bij de redding van een voetbalteam uit een Thaise grot – had kritiek geuit op Musks bemoeienis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.