Autovisie
Autovisie Nieuws 12 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

F-150 Lightning is Fords antwoord op Tesla Cybertruck en Hummer

Ford mengt zich in de strijd met GMC, Rivian en Tesla als het gaat om een elektrisch aangedreven pick-up. Vooruitlopend op de onthulling van de ‘truck’ kondigt de Amerikaanse autobouwer alvast de naam van de elektro-auto aan. Hij krijgt de toepasselijke naam Lightning.

Op 19 mei aanstaande trekt Ford in de Verenigde Staten het doek van de elektrische F-150. De Amerikaanse autobouwer zal vervolgens een jaar de tijd nemen voordat de productie van de elektro-pickup van start gaat. Halverwege 2022 moeten de eerste exemplaren van de F-150 Lightning het levenslicht zien. Wanneer de auto vervolgens bij de (Amerikaanse) dealer verschijnt, is nog niet bekend. Tegen die tijd zijn ook de elektrische pick-ups van Tesla en GMC klaar. De exacte verkoopstart voor de Cybertruck zal ook in 2022 worden gegeven, net als voor de Hummer van GMC.

Elektrische Ford F-150 kan vijfhonderd ton vooruit trekken

Roush F-150 Nitemare is met 650 pk snelste pick-up ooit

Nog twaalf maanden

Sowieso is Ford nog druk bezig met de ontwikkeling van de F-150 Lightning. De Amerikaanse autobouwer liet de andere elektro-auto, de Mustang Mach-e, ook al ruim voor de marktintroductie zien. Tussen de onthulling van de elektro-SUV en de verkoopstart zat ook een jaar, dat overigens toen door de coronacrisis langer werd dan gepland. Gedurende die meer dan twaalf maanden werd de ontwikkeling van het model afgerond. Ford doet nu met de F-150 Lightning precies hetzelfde. Van de elektrische F-150 rijden al tal van prototypes rond, maar de puntjes moeten nog op de i worden gezet. Daarnaast is de fonkelnieuwe ‘Ford Rouge Electric Vehicle Center’-fabriek in Michigan nog niet gereed. Ford F-150 Lightning

Livestream

Ford onthult de F-150 Lightning op 19 mei via een livestream vanuit het eigen hoofdkantoor in Dearborn, Michigan. De onthulling start om 9:30 am EDT (15:30 uur Nederlandse tijd) en is te volgen via onder andere Ford’s YouTube-kanaal en Facebook-pagina. Tegelijkertijd zet Ford op meerdere plaatsen in de Verenigde Staten een auto neer.

De krachtigste F-150

De Ford F-150 Lightning komt er met twee- en vierwielaandrijving, waarbij de achterste elektromotor in de gebruikelijk ruimte van het reservewiel wordt ondergebracht. Volgens Ford is de ‘electric’ de krachtigste F-150 binnen het huidige programma. Dat rechtvaardigt het gebruik van de naam Lightning. In het verleden bestond er reeds een F-150 Lightning. Dat model uit eind jaren negentig beschikte echter over een V8 om de titel meest potente F-150 te zijn. Het onderstel van de F-150 is voor de elektrische aandrijflijn aangepast. Het ontwerp krijgt eveneens een eigen karakter. Zoals op bijgaande foto’s is te zien, beschikt de F-150 Lightning over een opvallende lichtkrans rond de koplampen en grille. De F-150 komt naast de reguliere F-150 modellen. Niet alleen in de showroom en op de prijslijst, ook in de productielijn voor de body en in de lakstraat  De productlijn voert al sinds jaar en dag de Amerikaanse verkoopranglijsten aan.

0 ford_svt_f-150_lightning_13
Ford SVT F-150 Lightning

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.