Remco Slump
Remco Slump Nieuws 24 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe Ford 3 miljard dollar verliest op de populairste auto van Amerika

De Ford F-150 – een bovenmaatse pick-up truck – is de populairste nieuwe auto van de Verenigde Staten. Dat is-ie al jaren. Toch heeft Ford het voor elkaar gekregen om in 2023 naar verluidt 3 miljard dollar te verliezen op de F-150 (en de Mustang Mach-E).

We moeten onze kop nuanceren. Ford verliest geen geld op de gewone F-150, maar wel op de F-150 Lightning. De verliezen van de elektrische Ford-divisie zijn opgelopen van 2,1 miljard dollar in 2022 naar een verwachte 3 miljard in 2023, aldus CFO John Lawler.

Ford maakt drie volledig elektrische modellen

In de Verenigde Staten maakt Ford nu drie volledig elektrische modellen: de E-Transit, de Mustang Mach-E en de F-150 Lightning. Die laatste is in Noord-Amerika immens populair. Eind vorig jaar is Ford zelfs gestopt met het aannemen van bestellingen.

Levensgrote LEGO Ford F-150 Lightning is indrukwekkend bouwwerk

Meer dan 200.000 orders voor F-150 Lightning

De Ford F-150 Lightning werd begin vorig jaar gepresenteerd. In december had Ford al meer dan 200.000 orders voor de stekker-pick-up. Het gaat zeker drie jaar duren om die allemaal in te lossen, vandaar dat tweedehands Lightnings voor bizarre prijzen weggaan.

Ford F-150
(Afbeelding: Ford) (Afbeelding: Ford)

Ford is nu opgedeeld in drie bedrijfsunits

Ford is eind 2022 opgedeeld in drie bedrijfsunits: Ford Blue (personenauto’s), Ford Pro (bedrijfswagens) en Model e (elektrische modellen). Die laatste divisie draait stevige verliezen omdat de investeringen zo hoog zijn.

De Tesla Cybertruck komt te laat! Dit is de Ram 1500 EV Revolution

Hoge investeringen in EV- en batterijtechniek

Ford steekt miljarden in de ontwikkeling en productie van EV’s en batterijen voor die EV’s, terwijl de absolute verkoopaantallen nog relatief beperkt zijn. Die moeten worden gecompenseerd door de andere twee entiteiten.

Ford F-150
(Afbeelding: Ford)

En dat gaat lukken, want waarschijnlijk stevenen Ford Blue en Ford Pro af op een winst over 2022 van respectievelijk 7 en 6 miljard dollar. Ford denkt dat zijn elektrische Model e-divisie eind 2026 winst zal maken.

General Motors stuk optimistischer

General Motors is optimistischer. De elektrotak daarvan schrijft mogelijk al in 2025 zwarte cijfers. Hoe dat kan? GM was eerder dan Ford in het investeren in nieuwe fabrieken.

Nieuwe Dodge RAM 1500 REV gaat concurrentie aan met Cybertruck

Geen fabrikanten die winst maken op hun EV’s

Op dit moment zijn er, behalve Tesla, geen automerken die winst maken op hun elektrische voertuigen. Daar komt in de komende jaren natuurlijk verandering in als de productie en de verkoop ervan omhoog gaan.

Ford F-150
(Afbeelding: Ford)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.