Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 24 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Elektrische Ford F-150 kan vijfhonderd ton vooruit trekken

Gisteren heeft Ford een video online gezet waarin een elektrische Ford F-150 tien grote treinwagons met daarin 42 reguliere F-150’s vooruit trekt. Totale gewicht van dat alles: bijna 500.000 kg.

Ford F-150 electric prototype

De F-150 is een van ‘s werelds meest populaire pick-ups, afkomstig uit Amerika. En denk je aan een Amerikaanse pick-up, dan denk je ook aan een groot, benzineslurpend motorblok. Ford-tuner Roush maakte zelfs een versie met 650 pk. Maar er gaat ook een hoop veranderen. Ford heeft namelijk een volledig elektrische versie van de pick-up aangekondigd. In dat kader deelde de fabrikant een indrukwekkende video met de wereld.

Treinwagons

In de elektrische F-150 zit Linda Zhang, hoofdingenieur van de Ford F-150. Achter haar staan tien grote treinwagons die ze moeiteloos met de EV vooruit trekt. Daarna worden er 42 reguliere F-150’s ingeladen. Waarom 42? Omdat de Ford F-150 dit jaar voor het 42ste jaar op rij de best verkochte pick-up van de VS is. En ook met die lading trekt het elektrische bakbeest het hele zooitje 300 meter verder weg.

Ford F-150 electric prototype

Deze elektrische pick-up in de video is nog een prototype, maar het merk heeft de komst van de auto al aangekondigd. Dat deed het in januari van dit jaar al. Op de Deutsche Bank Global Automotive Conference in Detroit zei Jim Farley, hoofd markteting en sales bij Ford, toen: “We gaan de F-serie elektrificeren, als volledige EV en als hybride.” Wanneer de volledig elektrische F-150 verschijnt is nog onduidelijk, maar hij wordt in 2022 verwacht. Specificaties geeft Ford ook nog niet. Wel belooft het merk dat de hybride en elektrische modellen ‘net zo taai, capabel en innovatief zijn zoals men van een F-150 kan verwachten’.

Nederland

Of de elektrische F-150 ook naar Nederland komt, is nog niet duidelijk. Dit jaar kwam al wel de Ranger Raptor naar Nederland, omdat die auto na een aantal aanpassingen toch aan de eisen voor grijs kenteken kon voldoen. “We weten nog niks over de komst van een volledig elektrische F-150 naar Nederland, maar die is in potentie natuurlijk wel erg interessant voor onze markt”, zegt Sebastiaan van der Pol, woordvoerder van Ford Nederland, tegen Autovisie. De fabrikant is te spreken over de cijfers van de Ranger Raptor en houdt de ontwikkelingen van de EV daarom goed in de gaten.

Dan willen we nog even kanttekening bij deze ‘prestatie’ plaatsen. Een trein van 500.000 trekken is namelijk relatief makkelijk gezien de lage rolweerstand van staal op staal. Daarnaast laat Ford niets zien als het aankomt op trekvermogen over langere afstanden en de accuduur die daaronder te lijden heeft. En juist dat is de belangrijkere informatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.