Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 7 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Elektrische Tesla Semi vrachtwagen gespot op openbare weg

Zo’n vijf jaar geleden kondigde Tesla-baas Elon Musk de Tesla Semi aan. Eerder schreef hij dit jaar nog te starten met uitlevering. Niet vreemd dus dat er uitvoerig getest wordt met de pre-productiemodellen van de elektrische vrachtwagen.

De Semi truck heeft een lastige start van zijn loopbaan. Niet alleen het chip- en grondstoftekort hebben de geplande uitleverdatum twee jaar opgeschort, ook door verschillende ontwerpfoutjes is de productiestart uitgesteld.

Drie Tesla Semi’s gespot

Nu lijkt de Tesla Semi dan bijna klaar voor productie. Een video op Twitter laat zien dat er drie elektrische vrachtwagens achter elkaar opgesteld staan. Twee met trailer en een zonder.

Het lijkt om een bijgewerkt model te gaan. Zo zijn er grote spiegels aan de zijkant gehangen en zijn er reflectoren op de trailer geplaatst.

Specificaties van de elektrische vrachtwagen

Het gaat hier naar verluidt om de 500 mijl-variant. Hiermee kan je zo’n 800 kilometer volledig elektrisch rijden. Deze versie van de Tesla Semi, met het grootste accupakket, wordt dit jaar nog uitgeleverd. Geschat wordt dat het batterijpakket 1000 kWh beslaat en in 30 minuten voor 70 procent opgeladen kan worden.

Tesla Semi, elektrische vrachtwagen
(Afbeelding: Tesla)

De Semi sprint van 0 naar 60 mijl per uur (97 kilometer per uur) in 5 seconden – mits de trailer leeg is. Is de trailer van de elektrische vrachtwagen volledig volgeladen, dan sprint-ie van 0 naar 100 kilometer per uur in 20 seconden.

Volkswagen ID. Buzz in detail: voldoet-ie aan de verwachtingen?

Als de Tesla Semi truck een helling van 5 procent beklimt, kan je een maximale snelheid van 100 kilometer per uur aanhouden. Wat de snelheid zonder belading en helling is, laat Elon Musk nog niet weten.

Goedkopere versie Tesla Semi komt in 2023

De topversie komt dus volgens de planning dit jaar nog. De goedkopere elektrische vrachtwagen waarmee je 300 mijl (483 kilometer) kan rijden, volgt in 2023. De basisprijs van de versie met de kleinste accu kost naar verluidt zo’n 130.000 euro. Het prijskaartje van de Long Range-versie ligt 20 mille hoger.

Tesla Semi, elektrische vrachtwagen
(Afbeelding: Tesla)
Tesla Semi, elektrische vrachtwagen
(Afbeelding: Tesla)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.