Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 17 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Semi in actie: volgeladen Tesla-vrachtwagen rijdt 800+ kilometer op een accu

De Tesla Semi, na vijf jaar wachten was het twee weken geleden dan eindelijk zover. De eerste exemplaren werden uitgeleverd. Voorafgaand aan die uitlevering is de elektrische vrachtwagen uitvoerig getest.

Met een van die testvideo’s laat het merk zien dat de elektrische vrachtwagen meer dan 800 kilometer op een acculading kan rijden. Dit terwijl de truck volgeladen is en het totaalgewicht op 36.741 kilogram ligt.

Tesla Semi rijdt 800 kilometer op een acculading

Om met zoveel gewicht zo’n enorme afstand af te leggen, heeft de Tesla Semi een 1000 kWh accupakket aan boord. Om deze forse batterij op te laden, wordt er gebruik gemaakt van een laadtechnologie die tot 1 megawatt aankan. Het bedrijf van Elon Musk noemt de opladers: ‘Tesla Megachargers’. Met deze oplader is de elektrische vrachtwagen in 30 minuten voor 70 procent opgeladen.

Het accupakket van de Semi is gekoppeld aan drie elektromotoren, net als bij de Tesla Model S en X Plaid. Deze leveren een vermogen van 1000 pk. Niet alle drie de motoren van de elektrische vrachtwagen worden altijd gebruikt. Twee krachtbronnen hebben als taak zoveel mogelijk koppel te leveren als de truck dit nodig heeft, bijvoorbeeld bij optrekken bij een stoplicht. Later, op de snelweg, worden deze twee motoren uitgeschakeld om zo efficiënt mogelijk te rijden met de andere elektromotor.

Tesla Semi, aflevering, vrachtwagen, truck, elektrische, Elon Musk
(Afbeelding: Tesla)

Een groot accupakket, drie elektromotoren en een forse cabine. Licht zal de Tesla Semi in ieder geval niet zijn. Hoe zwaar de elektrische vrachtwagen exact is, laat Tesla nog niet weten. Als de truck volledig volgeladen is weegt-ie 36.741 kilogram. Geschat wordt dat de truck zonder lading ergens rond de 12.000 kilogram weegt. Ook de prijs van het voertuig is nog onbekend. Eerder werd gesproken over een prijskaartje van 200.000 dollar.

Zo werd de elektrische vrachtwagen getest

Zie in onderstaande video hoe Tesla de Semi heeft getest voor uitlevering. Wil je de truck zelf testen? Tesla zoekt nog medewerkers die dit willen doen.

Elektrische Tesla Semi vrachtwagen gespot op openbare weg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.