Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 2 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Tesla levert ein-de-lijk eerste Semi vrachtwagen af

Tesla leverde vannacht haar eerste Semi vrachtwagen uit. De gelukkige: PepsiCo. Het bedrijf bestelde in 2017 al honderd exemplaren.

De Semi heeft lang op zich laten wachten. Tesla-baas Elon Musk kondigde zo’n vijf jaar geleden de vrachtwagen al aan. De geplande levering is in totaal zo’n twee jaar opgeschort.

Vertraging, vertraging en nog eens vertraging

Door verschillende ontwerpfoutjes en een chip- en grondstoftekort, had de Semi een moeilijke start. Toch wist Tesla de Semi warm te houden onder fans en autoliefhebbers.

Tesla Semi, aflevering, vrachtwagen, truck, elektrische, Elon Musk
(Afbeelding: Tesla) (Afbeelding: Tesla)

Door oplettende fans die de truck op onder andere testterreinen filmden, was de evolutie van de vrachtwagen langzaam te zien. Totdat in september een video naar buiten kwam van drie exemplaren die wel erg op een productiemodel leken.

Productiemodel van de Tesla Semi

Nu wordt het productiemodel dan officieel getoond en bevestigd Elon Musk de cijfers van het topmodel. Zo stelt het merk dat je met de 500-mijl variant bewezen 500 mijl (zo’n 800 kilometer) kan rijden. Tijdens een testrit in Amerika – waarschijnlijk onder ideale condities – waarbij het 1000 kWh accupakket voor 97 procent was opgeladen was er na 804 kilometer nog 4 procent aan accupercentage over. Dit terwijl de vrachtwagen maximaal beladen was.

Tesla Semi, aflevering, vrachtwagen, truck, elektrische, Elon Musk
(Afbeelding: Tesla)

Om het gigantische accupakket weer snel op te kunnen laden, wordt er gebruik gemaakt van een laadtechnologie die tot 1 megawatt reikt. Dit kan middels zogenaamde ‘Tesla Megachargers’.

Tesla Semi, aflevering, vrachtwagen, truck, elektrische, Elon Musk
(Afbeelding: Tesla)

Het gigantische accupakket van de Semi is gekoppeld aan drie elektromotoren, net als bij de Tesla Model S en X Plaid. Een motor wordt gebruikt om op de snelweg zo efficiënt mogelijk te rijden, de andere twee aandrijfbronnen zorgen voor het koppel waarmee de semi de vracht voort moet sleuren.

Elon Musk laat nog niet alles van de Tesla Semi vrachtwagen weten

Opvallend is dat Elon Musk wel vertelt dat je 800 kilometer haalt wanneer de truck volledig beladen is: 81.000 pound (36.741 kg), maar dat onduidelijk is hoeveel de truck zelf weegt. In Nederland mag een vrachtwagen maximaal 50.000 kilogram wegen.

Tesla Model 3 krijgt facelift, dit kan je verwachten

Hoeveel je dus mag laden – geen onbelangrijke informatie voor een transportbedrijf – is nog onduidelijk. Verschillende fans en media schatten in dat de Tesla Semi zo’n 35.000 pound (15.876 kilogram) weegt.

Naast het gewicht zwijgt Elon Musk ook over de prijs van de Tesla Semi. Eerder werd gesproken over een prijskaartje van 200.000 dollar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.