Autovisie
Autovisie Nieuws 27 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Duik in de prijslijst: de Toyota bZ4X

Ook Toyota heeft nu een volledig elektrische auto in het aanbod: de bZ4X. Wat kost hij precies en wat krijg je allemaal voor dat bedrag? We nemen een duik in de prijslijst voor een nadere kennismaking.

Toyota is al lange tijd ijzersterk in hybrides. Anno 2022 tel je als merk echter niet meer mee zonder volledig elektrisch model. Die is er nu, in de vorm van de Toyota bZ4X, een soort volledig elektrisch alternatief voor de RAV4. Alles dat je verder over de auto moet weten vertelt Sjoerd je hier. Nadat we eerder al met de auto konden rijden, nemen we nu een duik in de prijslijst en bestuderen we de uitrustingen.

Prijzen Toyota bZ4X

De prijslijst van de Toyota bZ4X begint bij 50.995 euro. Ter vergelijk, de volgens Toyota vergelijkbare RAV4 is leverbaar vanaf 38.995 euro. Helemaal één op één vergelijkbaar zijn beide auto’s echter ook weer niet, al is het maar door de verschillende aandrijflijn.

Naast instapmodel Active zijn er ook nog de Dynamic (vanaf 55.995 euro) en de Premium (vanaf 59.495 euro, of vanaf 61.995 euro met vierwielaandrijving). Parallel daaraan zijn er ook nog twee Launch Editions (vanaf 51.495 euro), maar omdat die tijdelijk zijn laten we die nu verder even buiten beschouwing.

Aandrijflijn Toyota bZ4X

Bijna iedere uitvoering van de Toyota bZ4X beschikt over een vermogen van 150 kW (204 pk). De vierwielaangedreven variant is met 160 kW (218 pk) net iets krachtiger. Verder is de auto altijd voorzien van een 71,4 kWh-batterij, afhankelijk van de uitvoering goed voor een actieradius van 418 tot 512 km (WLTP).

Standaarduitrusting Toyota bZ4X

Voor onze configuratie nemen we deze keer eens het instapmodel als uitgangspunt. Niet alleen is die het voordeligst, ook komt die in theorie het verst op één batterijlading. Wat krijg je allemaal aan uitrusting? Enkele highlights: led-matrix-koplampen, 18-inch aluminium velgen, dakrails, een met leder bekleed stuurwiel (overige bekleding stof), elektrisch bedienbare achterklep, achteruitrijcamera, adaptieve cruise control, smart entry, een warmtepomp, een 7-inch digitaal instrumentarium en een 8-inch touchscreen voor de bediening van het infotainment.

Dat infotainment is inclusief Bluetooth, Apple CarPlay en Android Auto en de eerste vier jaar gratis Toyota Smart Connect Services (waaronder real-time navigatie). Ook het Toyota Safety Sense 3 veiligheidspakket met noodremassistent, rijstrookassistent en verkeersbordherkenning is standaard. Ofwel, je krijgt standaard al best een hoop.

Zaken als elektrische stoelverstelling, lederen bekleding, een JBL-audiosysteem, 360-graden parkeercamera en aanvullende veiligheids- en assistentiesystemen horen bij de hogere uitrustingsniveaus. Maak op basis van dit soort uitrustingen je modelkeuze, want op de optielijst staan vooral ‘kleinigheden’, zie verderop in dit artikel.

Exterieuraankleding Toyota bZ4X

Een motorkeuze is er dus niet, dus gaan we door naar de exterieuraankleding. Standaard is de Toyota bZ4X vrijwel volledig zwart. Wil je een andere kleur, dan kost dat minstens 995 euro en dan wordt de auto heel donkerblauw. Iedere andere carrosseriekleur kost 1.395 euro en dan is er keuze uit parelmoerwit, zilver, donkergrijs en donkerrood. Wij vallen voor die laatste. Een tweekleurige carrosserie (contrasterend zwart dak) is voorbehouden aan de hogere uitrustingsniveaus.

Een wielkeuze is er niet, de door ons gekozen uitvoering rolt altijd op deze 18-inch velgen. Niet erg wat ons betreft, ze zien er goed uit. Wel kan je vanaf 2.095 euro (exclusief montage) een extra setje winterwielen bijbestellen. Dan behoren de 20-inch lichtmetalen velgen ineens wel tot de mogelijkheid, voor 3.775 euro extra.

Interieuraankleding Toyota bZ4X

Voor het interieur biedt instapper Active ook geen verdere keuze, het blijft bij zwarte stoffen bekleding. Een beetje erg zwart misschien, maar verder prima.

Losse opties Toyota bZ4X

Zoals gezegd zijn met name de uitrustingsniveaus bepalend voor de mate van luxe aan boord. Op de optielijst staan vooral nog wat extra aankledingszaken en praktische accessoires. Daarvan selecteren wij de aluminium instaplijsten voorin (166 euro), deels lederen vloermatten (196 euro) en spatlappen voor en achter (174 euro). Die laatste zijn stijlvoller dan het klinkt en zorgen ervoor dat de zijkant en achterbumper niet vol modderspatten komen te zitten.

Niet geselecteerd zijn onder meer overige beschermmatten (102 tot 144 euro p/s), verschillende accessoires om bagage op het dak mee te vervoeren (150 tot 631 euro), beschermfolies voor de carrosserie (108 tot 381 euro), extra laadkabels (285 tot 305 euro), of de gevarenset (30 euro). Verder staan zelfs een koelbox (199 euro), kinderstoelen (218 tot 393 euro) en een boodschappenkrat (59 euro) op de optielijst.

Toyota bZ4X zelf samenstellen

De samengestelde Toyota bZ4X kost nu 52.925 euro. Voor dat geld krijg je een krachtige volledig elektrische auto met een actieradius van tot 512 km (WLTP). Aan uitrusting heb je dan al alles dat je nodig hebt. Hoewel, wie echt veel tijd in zijn auto doorbrengt wil misschien een wat uitgebreider zitcomfort of het JBL-audiosysteem. Daarvoor moet je dan toch extra investeren in een van de hogere uitrustingsniveaus… Hoe ziet jouw ideale Toyota bZ4X eruit? Stel hem eenvoudig samen op www.toyota.nl. Daar vind je ook het volledige overzicht van prijzen en uitrustingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.