Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 24 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Toyota bZ4X is nog niet op de weg, maar nu al teruggeroepen

De Toyota bZ4X rijdt nog niet op het Nederlandse asfalt, of de auto is al teruggeroepen. Het gaat om een probleem met de wielen.

De kans bestaat namelijk dat die loskomen tijdens het rijden, zo schrijft Automotive News Europe. In het geval van het nemen van scherpe bochten of plotselinge remacties, althans. De wielbouten kunnen daardoor afbreken, met het genoemde tot gevolg. Gelukkig zijn er, voor zover bekend, nog geen ongelukken door het euvel voorgekomen. Toch moeten de auto’s terug naar Toyota, zodat het een wielbout kan monteren die de druk wél aankan.

Terugroepactie bZ4X

Aangezien de Toyota bZ4X nog niet wereldwijd rondrijdt, gaat het om relatief kleine aantallen. In totaal moeten 2700 auto’s terug naar de garage. Het gaat om 2200 auto’s die voor Europa waren bestemd. De rest bestaat uit modellen voor de VS (260 exemplaren), Canada (20) en Japan (110).

Zoals gezegd rijdt de auto in Nederland nog niet rond, dus zijn er nog geen eigenaren die met het probleem te maken hebben. Zij die wel op een bZ4X wachten, zullen een auto krijgen zónder het genoemde euvel. De terugroepactie heeft ook geen invloed op de levering van hun auto: Toyota verwacht de eerste exemplaren pas begin 2023 hier te leveren. Mensen die de Toyota bZ4X al wél op de stoep hebben staan, wordt geadviseerd niet met de auto te rijden tot het probleem is opgelost.

Productie in China

Het probleem is overigens wel opmerkelijk te noemen, zeker gezien de reputatie van Toyota wat betreft bouwkwaliteit en betrouwbaarheid. De autobouwer monteert uiteraard al decennia lang wielen onder diens auto’s, waardoor je zou denken dat het dit simpele trucje wel onder de knie heeft. De bZ4X is echter de eerste auto die wordt gebouwd in samenwerking met een Chinese partij (GAC), al rolt het model ook in Japan van de band. Waar de getroffen auto’s precies zijn gebouwd, is niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.