Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 17 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Een sportieve GR-versie van de elektrische Toyota bZ4x, komt-ie dan echt?

De aankomende Toyota bZ4X is een elektrische SUV. De EV link je niet direct met de spannende GR-divisie van het merk. Toch werken de specialisten van Gazoo Racing achter de schermen wel degelijk aan een gepeperde versie.

Helemaal nieuw is dat idee trouwens niet. Toyota liet eerder dit jaar namelijk al een GR-variant van de bZ4X zien op de autoshow in Tokyo. Echter, de Japanners lieten toen weten dat het slechts een studiemodel was. Die auto had bredere banden dan het origineel, sportwielen en matzwarte carrosseriepanelen. Aan productie dacht men niet. Tot nu, want tegenover Move Electric laat de fabrikant weten bezig te zijn met een variant die ook daadwerkelijk in de showroom verschijnt.

GR-familie

Daisuke Ido is bij Toyota hoofdverantwoordelijk voor de bZ4X. Hij laat weten dat zijn team “met de mannen van de GR-divisie praat, maar dat er nog niets concreets is.” Het is volgens hem niet zo moeilijk om een veel krachtigere en snellere versie van de elektro-SUV te bouwen. De uitdaging zit ‘m in het feit dat de auto moet aanvoelen als een product uit de GR-familie. Als je weet dat daar auto’s als de Supra, Yaris en Corolla in zitten, kan de grote en zware bZ4X het wel eens lastig gaan krijgen.

Toyota bZ4X

Eerst is het voor Toyota zaak om de reguliere bZ4X uit te rollen. Daar is het inmiddels mee begonnen. In Nederland nog even wachten op de varianten met driefasenlader. De eerste elektrische Toyota verschijnt in ieder geval in meerdere versies. Er is een variant met voorwielaandrijving, maar ook eentje met vierwielaandrijving.

Bereik Toyota bZ4X

Beide hebben een batterij met een capaciteit van 71,4 kWh. Omdat de twee auto’s een ander verbruik hebben, verschilt het rijbereik. De voorwielaangedreven variant komt maximaal 516 kilometer ver volgens WLTP. De variant met vierwielaandrijving heeft een officieel bereik van 470 kilometer. Een mogelijke GR-variant, waarschijnlijk ook met twee of zelfs drie elektromotoren, heeft door een hoger verbruik een kleiner rijbereik. Prijzen beginnen bij iets meer dan 48 mille.

De leukste auto van het moment: de Toyota GR86

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.