Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 17 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de 10 waardevolste automerken ter wereld

Tesla is opnieuw het waardevolste automerk ter wereld. Dit toont een onderzoek van Kantar BrandZ aan. Het bedrijf verslaat hiermee Toyota voor de tweede keer.

Wat betekent dat eigenlijk ‘waardevolste automerk’? Eigenlijk vrij simpel. Het onderzoeksbureau heeft een schatting gemaakt van de merkwaarde van de grootste autoproducenten. Deze merkwaarde is de financiële waarde die in een merk opgeslagen zit.

Tesla de waardevolste autoproducent ter wereld

In geval van Tesla, het waardevolste automerk ter wereld, is dit 72,84 miljard euro. Toyota staat met een merkwaarde van 31,73 miljard euro op plek twee. Mercedes-Benz sluit de top drie af met een geschatte merkwaarde van 29 miljard.

Tesla Fabriek Duitsland 2022
Tesla Fabriek Duitsland. (Afbeelding: Tesla)

Tesla heeft volgens het onderzoek en absurde voorsprong op andere automerken. Het bedrijf van Elon Musk groeide 78 procent in een jaar tijd. Vorig jaar groeide het al 275 procent en maakte voor het eerst winst.

Waarom jij de Tesla Cybertruck niet meer mag bestellen van Elon Musk

De groei heeft Tesla volgens het onderzoek te danken aan de ‘verantwoordelijkheid voor het milieu’. Dit is ook de reden dat hybride specialist Toyota op de tweede plek staat.

Dit zijn de 10 waardevolste automerken ter wereld

Naast Tesla is er ook groei is te zien bij Mercedes-Benz, BMW, Audi en Porsche; de Duitse grootmachten. Ook dit komt volgens het onderzoek door het elektrificeren van hun modellenaanbod. “De resultaten van dit jaar laten zien dat snelgroeiende merken een sterkere reputatie hebben, vooral voor duurzame en ethische doeleinden. Voor automerken suggereren de resultaten dat het benutten van verantwoordelijkheid voor het milieu met een betekenisvol verschil de winnende formule is voor toekomstige groei in deze sector.”

1 Tesla
2 Toyota
3 Mercedes-Benz
4 BMW
5 Ford
6 Honda
7 Audi
8 BYD
9 Volkswagen
10 Porsche

Opvallend is dat ondanks de verschuivingen in de autobranche, van brandstof naar elektrisch, de top 10 waardevolste automerken ter wereld bijna dezelfde merken beslaat als vorig jaar. Binnen de topmerken van de wereld is dus weinig verschuiving. Enkel Nissan verdween en maakte plaats in de top 10 voor BYD, een grote Chinese autobouwer.

Dit verdienen de 10 grootste automerken per uur, minuut en seconde

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.