Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 16 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Hybrides en EV’s hebben vanaf 2026 de overhand bij Ferrari

Ook fabrikanten van peperdure supercars moeten hun gamma in de komende decennia elektrificeren. Ferrari maakt zich dus op voor een geëlektrificeerde toekomst. Per 2026 verkoopt het merk al meer hybrides en EV’s dan modellen met een verbrandingsmotor.

Dat laat het vandaag weten, tijdens de bekende Capital Markets Day waarin het de toekomstplannen met de wereld deelt. Tussen 2023 en 2026 is het merk van plan om 15 modellen te introduceren. Eén daarvan is de Purosangue SUV. Een ander belangrijk model is de eerste elektrische Ferrari. Eerstgenoemde SUV kunnen we in september van dit jaar verwachten: dan trekken de Italianen het doek van de langverwachte alleskunner. Een elektrische Ferrari staat voor 2025 op het programma.

Verkoopmix Ferrari

Dat zijn echter allemaal zaken die al bekend waren. Ferrari loopt dus nog altijd op schema voor wat betreft de introducties van nieuwe modellen. Interessanter is de informatie over de toekomstige verkoopmix van de fabrikant. Per 2026 stelt het dat hybride- en elektrische voertuigen de overhand hebben. 60 procent van de verkochte Ferrari’s heeft dan een geëlektrificeerde aandrijflijn onder de kap: 55 procent van alle Ferrari’s is dan een hybride, 5 procent is volledig elektrisch. De overige 40 procent wordt nog altijd voorzien van een verbrandingsmotor die géén hulp van een elektromotor krijgt.

Ferrari Purosangue, SUV, Motor, V12
Purosangue, illustratie door Schulte Design (Illustratie: Schulte Design)

Vier jaar later is het aandeel van de elektromotor nog groter, zo stelt het merk vandaag. In 2030 hoopt Ferrari dat de verkopen voor 20 procent uit modellen met een verbrandingsmotoren bestaat. 40 procent heeft een hybride-aandrijflijn, de overige 40 procent is volledig elektrisch. Toch blijft de fabrikant uit Maranello vasthouden aan de verbrandingsmotor. Het stelt namelijk dat die essentieel is voor diens heritage. Dus zal Ferrari doorgaan om de verbrandingsmotor zo lang mogelijk te blijven bouwen.

Verbod op verbrandingsmotor

De vraag is echter hoe lang die verbrandingsmotor verkocht wordt in Europa. Onlangs is in de Europese Unie het voorstel aangenomen dat er per 2035 géén auto’s met verbrandingsmotor meer worden verkocht op ons continent. Verschillende supercarbouwers zagen graag dat zij een uitzondering kregen. Maar dat gaat niet door. Merken als Lamborghini en Ferrari moeten mee in de Europese plannen. Ferrari kijkt echter verder dan Europa en zal de V6-, V8- en V12-motor elders blijven leveren.

Operatie Ferrari 250 GT Pinin Farina 3: compleet ontmanteld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.