Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 28 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze nieuwe laadpalen van Lotus zorgen voor spanning bij Tesla

Lotus is bezig met een eigen snellaadnetwerk à la Tesla, maar dan net iets beter. De razendsnelle opladers overtreffen andere DC-laders.

Op het gebied van snelladen is het bedrijf van Elon Musk momenteel heer en meester. Niet omdat de V4-superchargers zo extreem snel laden (250 kW) – er zijn palen van Ionity, Fastned en Allego die tot wel 100 kW sneller laden – maar meer omdat Tesla het grootste snellaadnetwerk (meer dan 50.000 Superchargers) van de wereld heeft.

Lotus als Tesla-concurrent

Wat dat betreft heeft Lotus nog een flinke slag te slaan. Toch lijkt het merk al wel een voorsprongetje op Tesla te hebben. Lotus heeft namelijk snelladers die tot 450 en 480 kW kunnen laden.

Tesla, lotus, elon musk, snelladers, laadpalen
(Afbeelding: Lotus)

Deze extreme laadsnelheid kunnen veel elektrische auto’s nog niet aan. Zo kan de Eletre tot 350 kW laden en haalt de Tesla Model S Plaid 250 kW.

Echter, er zijn auto’s die zo extreem snel kunnen laden dat zelfs deze Lotus-paal te traag is. In onderstaande video neemt Autovisie-redacteur Dries van den Elzen je mee in de Rimac Nevera. Deze elektrische hypercar kan tot wel 500 kW snelladen.

De Rimac heeft dat ook wel nodig. Met 1914 pk en 2360 Nm is de 120 kWh-batterij zo leeg.

Haarscherpe Tesla Cybertruck-foto’s van interieur en frunk gelekt

In de toekomst zullen er naast de Rimac veel meer EV’s zijn die van dit soort laadsnelheden halen.

Ook in Europa

Lotus richt zich niet alleen op thuismarkt China, waar enkele snelladers al staan. De laadpalen moeten klanten wereldwijd bedienen. Naar verwachting zijn de palen het tweede kwartaal van 2024 ook in Europa te vinden.

Of het merk ooit ook echt een belangrijke concurrent van de Tesla Superchargers wordt, is nog maar de vraag. Daarbij zijn er ook veel andere aanbieders die graag een groot laadnetwerk willen opzetten, bijvoorbeeld Mercedes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.