Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 7 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Mercedes gaat Tesla achterna met eigen snellaadnetwerk

Mercedes-Benz gaat een eigen snellaadnetwerk opzetten met 10.000 laders. Dergelijk netwerk zou een regelrechte concurrent zijn voor Tesla.

Hoewel de Tesla Supercharger eerst enkel voor Tesla’s waren, kunnen nu ook auto’s van andere merken hun accu opladen aan een van de laadpalen. Dit zorgt voor meer inkomsten bij Tesla.

Mercedes gaat Tesla achterna

Maar Tesla kan dus in de toekomst concurrentie krijgen van Mercedes-Benz. De CEO van het merk, Ola Källenius, laat tijdens techbeurs CES in Las Vegas weten dat het bezig is met een snellaadnetwerk met laders die tot 350 kW kunnen laden. Bij Tesla kan dit nu met 250 kW.

Mercedes, snellaadnetwerk, tesla
(Afbeelding: M-B)

30 kilometer per minuut bijladen, dat is wat de topman van Mercedes belooft. De eerste laders zullen in de Verenigde Staten geopend worden. Hier krijgt het bedrijf subsidie op het plaatsen van de palen. Vervolgens zullen er ook palen geplaatst worden in China en Europa.

Tesla heeft 40.000 eigen laders

Met 10.000 laders komt Mercedes-Benz echter nog niet in de buurt van Tesla. Het Amerikaanse merk heeft al meer dan 400.000 eigen laders.

Mercedes, snellaadnetwerk, tesla
(Afbeelding: M-B)

Mercedes wil stations maken die 4 tot 12 laders bieden. Later kan dit aantal stijgen tot 30 stekkers per station. Sommige stations krijgen zonnecellen die zowel elektriciteit voor de laadpalen als overige draaiende elektronica op het station (deels) van energie kunnen voorzien.

Mercedes gaat 40 miljard dollar investeren

De Duitse autoproducent heeft eerder aangekondigd meer dan 40 miljard dollar te willen investeren om zijn volledige aanbod te elektrificeren voor het einde van dit decennium. Daarmee wil Mercedes zijn CO2-uitstoot halveren ten opzichte van 2018. De Mercedes-snellaadstations komen bij grote steden en snelwegen. “Onze klanten verdienen een beklijvende laadervaring waardoor het bezit van en langeafstandsreizen met een elektrische auto moeiteloos wordt.”

Mercedes EQS SUV Video

Een van de elektrische auto’s die we waarschijnlijk aan deze laadpaal gaan zien, is de EQS SUV. Meer over de elektrische zevenzitter, zie je in onderstaande video.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.