Iedereen kan binnenkort laden bij een Supercharger van Tesla
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F07%2F0x0-FirebaughCharger_10.jpg)
Tesla gaat later dit jaar dan toch al haar Superchargers toegankelijk maken voor elektrische voertuigen van andere merken. Dat heeft topman Elon Musk op Twitter laten weten.
“We zullen ons netwerk van Superchargers later dit jaar openstellen voor andere EV’s”, tweet Musk. Eerst zal dat dan enkel nog de Verenigde Staten betreffen, maar in reactie op een andere tweet laat Musk weten dat het na verloop van tijd in alle landen het geval zal zijn.
Voorloper
Het netwerk van snelladers voor auto’s met een T voorop bestaat inmiddels al uit 25.000 palen wereldwijd en dat worden er steeds meer. Tesla is daarmee vooroploper op dit gebied, want het ‘plug-and-play’-principe werkt absoluut probleemloos en is bovendien ideaal als je een trip door meerdere landen plant.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F07%2F0x0-Supercharger_10.jpg)
Supercharger V3
Omdat het voor sommige eigenaren van EV’s zo lastig is, gaf de Duitse minister van transport recentelijk nog aan Tesla te willen overtuigen om haar netwerk open te gooien voor alle merken. Tesla had eerder al aangegeven dat het keek naar mogelijkheden om haar netwerk met andere merken te delen.
Inmiddels zit Tesla al op versie 3 van de Supercharger. Die laadpalen introduceerde de Amerikaanse autofabrikant in 2019 en halveerden de laadtijden. Het snellaadstation kan met 250 kW opladen, waardoor de Model 3 al binnen vijf minuten weer 120 kilometer vooruit kan – al is dat wel onder bepaalde omstandigheden. Die Tesla Supercharger V3’s zijn ook al aanwezig in Nederland, de eerste kwam in Rijswijk te staan en biedt plaats aan twaalf voertuigen.
Foutje bedankt
Vorig jaar konden eigenaren van EV’s zonder de T op de motorkap toch al een voorproefje krijgen. Er was namelijk een fout gevonden in de Tesla Superchargers waardoor elke EV stroom kon krijgen van die paal. Voorheen maakte Tesla gebruik van een eigen Type 2-laadaansluiting, maar tot voor kort gebruikt het juist een conventionele CCS-connector die door elke Europese EV wordt gebruikt. Daardoor vindt er in de auto een autorisatie plaats en detecteert de laadpaal of er inderdaad een Tesla aan de paal staat. Daarna wordt de laadsessie ook gekoppeld aan het Tesla-account dat bij de auto hoort. Waarschijnlijk was een fout in dat autorisatieproces de oorzaak.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F07%2F0x0-Supercharger_02.jpg)
Laadpalen oneerlijk verdeeld in Europa
Laatst kwam overigens een onderzoek naar buiten waaruit blijkt dat de verdeling van laadpalen in Europa onevenredig verloopt. De Europese automobiel-organisatie (Association des Constructeurs Européens d’Automobiles) luidde de noodklok over de scheve verhoudingen. Dat was ook wel logisch als je naar de cijfers kijkt. 70 procent van alle Europese laadpalen staat namelijk in slechts drie landen: Nederland, Frankrijk en Duitsland. Dat terwijl de landen samen slechts 23 procent van het Europese oppervlak opeisen. De overige laadpalen, 30 procent dus, staan op het resterende Europese grondgebied (77 procent van het totale continent).
Nederland is daarbij de frontrunner met 66.665 laadpalen. Duitsland en Frankrijk moeten het op hun veel grotere grondgebied met zo’n 45.000 laadpalen doen. De nummer vier op de lijst, Italië, is ver verwijderd van de top drie. Dat land heeft 5,8 procent van alle Europese laadpalen in bezit.
Is er in Nederland echt een ‘schreeuwend tekort’ aan laadpalen?
Lees ook:
Ook interessant
-
Gaat Genesis Tesla in Europa verslaan met een nieuwe elektrische auto?
-
Hoe het kan dat iemand per ongeluk met de verkeerde Tesla wegreed
-
Bij deze twee automodellen kan het stuur er onderweg af vallen
-
Hoe Tesla jou misleidt met deze veiligheidscijfers over Full Self-Driving
-
Tesla hint op spotgoedkoop model via nieuw EV-platform
-
Tesla geeft officieel toe: ‘Full Self-Driving is een misleidende naam’
-
Expert: ‘Automobilist vertrouwt te veel op semi-autonome rijassistenten’
-
Tesla filmt jou zonder toestemming. En dat mag niet meer in Nederland
-
Er zweeft nog een Roadster van SpaceX in de ruimte, maar waar is hij?
-
Tesla zet gigantische terugroepactie voor ‘zelfrijdende’ auto’s op touw
-
Dit is hoe extreem veel Tesla-baas Elon Musk schenkt aan goede doelen
-
Meer dan 100 miljoen mensen zien anti-Tesla reclame tijdens Super Bowl