Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions van maximaal € 10.000 7 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Occasions: 3 statige Duitse sedans voor minder dan 10.000 euro

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke statige Duitse sedan koop je voor minder dan 10.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

‘De Grote Drie’ worden ze ook wel liefkozend genoemd: de Audi A4, BMW 3 Serie en Mercedes C-Klasse. Elk model heeft zijn eigen schare fans. Aan de hand van drie occasions zetten wij de voors en tegens van de statige sedans nog eens op een rij.

Drie statige Duitse sedans occasions voor maximaal 10.000 euro

  • Audi A4 (2008 – 2015)
  • BMW 3 Serie (2005 – 2013)
  • Mercedes C-Klasse (2007 – 2014)

Audi A4 (2008 – 2015)

Ongeacht het model is Audi een automerk met een sportieve ondertoon. Van dit drietal is de A4 de enige voorwielaangedreven sedan. Dat is bepalend voor het weggedrag. De Audi rijdt als op rails en heeft een prima wegligging, al is het onderstel standaard best hard afgestemd. Mede daardoor hoor je vrij veel bandenlawaai, maar de motor is gelukkig stil.

statige Duitse sedans, minder dan 10.000 euro, occasion, occasions

Voor de meeste automobilisten is de 1.8 TFSI krachtbron sterk genoeg. De voorstoelen van de A4 zitten uitstekend, maar achterin kun je alleen de kinderen kwijt. Bij een autobedrijf in Wolphaartsdijk vinden we voor € 9.950 een ingetogen, zilvergrijze 1.8 TFSI ‘Pro Line Business’ (2010, 125.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

Er zit een belangrijke computer onderaan de voorruit van deze generatie A4. Als de afvoer verstopt raakt, kan die computer met regenwater in contact komen. Dat geeft problemen, maar nadat de Wegenwacht de afvoer heeft doorgeprikt en de boel drooggemaakt, kun je jouw reis weer vervolgen. De elektrisch bediende handrem blijft wel eens vastzitten en de bobines kunnen per cilinder (!) de geest geven. Mits er snel aan zo’n onderdeel te komen valt, is vervanging ter plekke mogelijk.

BMW 3 Serie (2005 – 2013)

BMW staat te boek als een merk voor autoliefhebbers. De Duitsers maken nadrukkelijke achterwielaandrijvers, met als gevolg een aangenaam directe besturing. Ook schakelen doet een BMW als geen ander, zonder dat dit ten kosten gaat van het veercomfort. Ook een reguliere 3 Serie is al een bijzonder fijn rijdende auto. Naast zijn aangename voorstoelen geldt ook de ergonomie van het dashboard als een sterk punt.

statige Duitse sedans, minder dan 10.000 euro, occasion, occasions

Achterin is de BMW voor volwassenen wat krap. Een fijne viercilinder voldoet uitstekend. Kijk bijvoorbeeld eens naar de zwarte, rijk uitgeruste 318i ‘Corporate Lease’ (2012, 185.000 km) waarmee voor € 9.990 wordt geadverteerd bij een autobedrijf in Rijen.

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

Elektronica speelt ook BMW’s parten. Veel klachten zijn tijdelijk op te lossen door de referentiekabel van de accu los te halen. Een vastzittende nokkenasverstelling maakt, dat de motor slecht loopt. Een mooi klusje voor de Wegenwacht! Sommige varianten hebben een elektrisch gestuurde waterpomp. Als die stuk gaat, kan dit oververhitting veroorzaken. Dat is een kostbare reparatie, waarvoor de 3 Serie naar de garage moet worden afgesleept. De Wegenwacht weet wel een trucje voor het geval de automaat vast zit in de parkeerstand.

Mercedes C-Klasse (2007 – 2014)

Wie eenmaal voor een Mercedes heeft gekozen, volgt de ster op het stuur en de motorkap vaak zijn of haar hele automobiele leven. De relatief compacte en betaalbare C-Klasse is in alle opzichten een echte Mercedes. De rust, het weelderige comfort, de perfecte vering: wat valt er nog te wensen? Meer vermogen dan een 180 Kompressor biedt, is nauwelijks zinvol.

statige Duitse sedans, minder dan 10.000 euro, occasion, occasions

Als het echt moet, passen er ook passagiers op de achterbank. De C-Klasse rijd je echter primair voor jezelf. Het occasionaanbod is aangenaam groot. Wij zouden zeker een kijkje nemen bij de donkergrijze 180K ‘Business Edition Avantgarde’ (2009, 112.000 km), die voor € 9.950 te koop wordt aangeboden bij een autobedrijf in Rijsenhout.

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

Deze generatie van de C-Klasse is best betrouwbaar, op een paar kleinigheden na. Elektronische storingen zijn vaak te herleiden tot de zogenaamde ‘SAM-module’: een onderdeel in de bagageruimte. De Wegenwacht weet raad, net als wanneer de Mercedes zijn contactsleutel niet herkent. Overigens is die sleutel zelf ook een zwak punt. Controleer daarom bij aanschaf van een occasion of de reservesleutel aanwezig is en neem die altijd mee op reis.

Ons advies voor de occasions

Wie veeleisend is, maar geen eindeloos budget te besteden heeft, kan tweedehands voor fraaie exemplaren van deze toppers terecht. Een echte BMW-rijder krijg je vermoedelijk niet in een Mercedes of Audi en dat geldt omgekeerd precies hetzelfde. Objectief gezien mag er een mooie strik om de C-Klasse.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.