Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 21 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze dure auto is de populairste van Europa, en dat verwacht je niet

De populairste nieuwe auto van Europa is de Tesla Model Y. Met 71.683 registraties in het eerste kwartaal van 2023 verslaat hij een van de goedkoopste auto’s van Europa, zo blijkt uit cijfers van Jato Dynamics.

Met ‘een van de goedkoopste auto’s’ bedoelen we de Dacia Sandero. De auto heeft een vanafprijs van 16.700 euro en is daarmee ook een stuk goedkoper dan de Tesla van zo’n 47 mille.

Populairste auto van Europa

Van de Dacia Sandero werden er 60.202 exemplaren verkocht, een stuk minder dus dan van de Tesla Model Y.

“De verhoging van de productie, in combinatie met minder toeleveringsproblemen, stelde Tesla in staat om eindelijk voertuigen aan zijn klanten te leveren. De Model Y zal waarschijnlijk tot de vijf best verkopende producten in Europa behoren aan het eind dit jaar”, aldus Felipe Munoz, analist bij Jato Dynamics.

Tesla Model Y, Populairste auto van Europa
(Afbeelding: Jato Dynamics)

De stijging van de Tesla Model Y naar de top van het lijstje is ronduit opmerkelijk te noemen. Ten opzichte van Q1 2022 steeg de verkoop met 173 (!) procent.

Dit zijn de 10 populairste occasions en automerken

Niet alleen de Tesla Model Y laat positieve cijfers zien. In maart van 2023 steeg het aantal Europese registraties van nieuwe auto’s met 26 procent. “De toename van registraties wordt grotendeels verklaard door niet uitgeleverde bestellingen van maanden daarvoor”, stelt Munoz.

Tesla Model Y, Populairste auto van Europa
(Afbeelding: Jato Dynamics)

Hoewel de Volkswagen Golf – een van de populairste auto’s ooit – de enige auto is in het lijstje dat nog in de min staat, heeft Volkswagen niets om over te klagen. Het bedrijf verkocht in Q1 van 2023 25 procent meer auto’s in Europa dan in hetzelfde kwartaal van 2022. MG mag zichzelf op de borst kloppen, het merk verkocht 122 procent meer auto’s. Het Chinese MG is nog niet zo lang op de markt, maar bewijst zich nu al als merk voor goede budget-ev’s.

Test Tesla Model Y

Waarom de Tesla Y voor sommigen een aantrekkelijke auto is, en het nu dus de populairste (elektrische) auto draagt, vertelt Dries van den Elzen in onderstaande video.

Dit is de snelste occasion van Nederland!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.