Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 30 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Dacia Sandero is de nieuwe ‘Volksheld’ van Europa

De nieuwe Dacia Sandero mag zich de bestverkochte auto van Europa noemen. Het Roemeense model stootte de Volkswagen Golf in de maand juli namelijk van z’n troon, en mag zich dus nu ‘Volksheld’ van ons continent noemen.

Dat is overigens geen primeur voor de Sandero, want toen-ie in 2008 op de markt verscheen, wist hij de titel ook al te pakken. Daarna werd de Dacia echter al snel ingehaald door het Duitse verkoopkanon, de Golf. De rollen zijn sinds dit jaar dus weer omgedraaid.

Strijd tussen de Volkswagen Golf en Dacia Sandero

Maar ook ditmaal volgen de twee hatchbacks elkaar op de voet. Van de Dacia Sandero werden 20.446 exemplaren verkocht, Volkswagen verkocht 19.425 stuks van de Golf. Een flinke daling van de Duitsers, want dat is 37 procent minder dan vorig jaar. Desondanks blijft Volkswagen goed vertegenwoordigd in het klassement van de best verkopende merken in Europa.

volkswagen golf, stopt, verbadingsmotor, bestverkochte
(Afbeelding: Wheelsage)

Naast de Volkswagen Golf zijn ook de Polo, T-Roc en T-Cross onderdeel van de tien bestverkochte auto’s in ons continent. Drie van deze modellen staan zelfs in de Top 5.

Overigens kende de gehele Europese automarkt een daling ten op zichte van vorig jaar. In juli werden er namelijk net geen 970.000 nieuwe auto’s geregistreerd, ten opzichte van 1,27 miljoen in 2020. Dat blijkt uit de data die Jato Dynamics heeft gedeeld. De daling is te verklaren wegens het wereldwijde chiptekort waar fabrikanten nu mee moeten omgaan. Daardoor worden productiefaciliteiten stilgelegd, omdat de bouw auto’s door het ontbreken van die chips simpelweg niet voltooid kan worden. En dat heeft uiteraard flinke effecten op de registraties van nieuwe auto’s.

In Nederland geen Golf en geen Dacia Sandero aan de top

Het Europese lijstje wijkt op veel vlakken flink af van de top vijf bestverkochte modellen van de maand juli in ons land, volgens Bovag. Waar in Europa geen elektrische auto’s in het top 10-lijstje staan, vinden we in Nederland al twee EV’s in de top 5 terug.

Bovenaan die lijst staat bijvoorbeeld Kia Niro, in ons land populair met een elektrische aandrijflijn. Met 1166 verkochte exemplaren liet de Koreaan de Volkswagen Polo (919) in juli ruimschoots achter zich. De Duitsers wordt op de voet gevolgd door de Toyota Yaris (889), waarna de Kia Picanto (753) en de elektrische Ford Mustang Mach-E (644) de toplijst mogen sluiten. Kijken we naar de registraties van nieuwe elektrische auto’s in Europa, dan staat de ID.3 met 5433 exemplaren bovenaan de lijst. De Kia Niro staat in Europa op de derde plek, met 3953 exemplaren.

Vijf redenen waarom je (niet) een Dacia Sandero moet kopen

Duik in de prijslijst: Volkswagen Golf R van 84.000 euro?

Ook in Nederland daalde het aantal autoverkopen deze maand ten opzichte van vorig jaar juli. In totaal gaat het om een daling van 22 procent. Volgens Bovag ligt dit met name aan het chiptekort en het traag herstellen van de economie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.