Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 30 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Ook geen subsidie meer voor tweedehands elektrische auto

Het subsidiepotje voor nieuwe elektrische auto’s was dit jaar alweer na een paar dagen leeg. Maar nu kunnen ook kopers van een tweedehands elektrische auto niet meer rekenen op een subsidie.

De pot is namelijk helemaal leeg. Sinds 28 augustus 2021 is er namelijk voor meer tweedehands elektrische auto’s subsidie aangevraagd dan dat er geld is. Het betekent dat er dit jaar voor 13,5 miljoen euro aan subsidies is aangevraagd door particuliere kopers van een tweedehands EV. Zij konden rekenen op 2000 euro subsidie, wat zich vertaalt in 6750 tweedehands elektrische auto’s.

Voorwaarden subsidie tweedehands elektrische auto

Althans, 6750 auto’s die aan de criteria voor de subsidiepot voldoen. Elke auto moet uiteraard 100 procent elektrisch zijn, maar ook een minimaal bereik van (op papier) 120 kilometer hebben. Bovendien mag de oorspronkelijke nieuwprijs niet lager dan 12.000 of hoger dan 45.000 euro bedragen, waardoor bijvoorbeeld een tweedehands Tesla Model S buiten de boot valt.

Tweedehands elektrische auto

 

Mensen die dit jaar nog een tweedehands elektrische auto kopen die aan bovenstaande criteria voldoet, maken geen aanspraak op een subsidie. Zij die nu nog een verzoek doen, zullen een afwijzing ontvangen. Vanaf 3 januari 2022 is er weer nieuw geld beschikbaar voor nieuwe en gebruikte elektro-auto’s. In beide potjes komt een bedrag van 18,3 miljoen euro, waarbij kopers van een tweedehands elektrische auto weer aanspraak maken op 2000 euro.

Kun je al nog een subsidie voor volgend jaar aanvragen?

Nu een tweedehands elektrische auto kopen en de aanvraag pas op 3 januari indienen? Dat kan helaas niet. De subsidie wordt namelijk alleen uitgekeerd wanneer de koop- of leaseovereenkomst is afgesloten op of na 1 januari 2022. De auto mag bovendien niet voor die datum op de naam van de subsidieaanvrager staan.

Overigens is er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij de aanvraag van een subsidie. Niet alleen worden er eisen aan de auto gesteld, ook aan de manier van verkoop. De subsidie wordt alleen uitgekeerd als de auto via de officiële vakhandel wordt verkocht. Koop je een tweedehands EV via de particuliere verkoop, dan maak je geen aanspraak op de subsidie. Bovendien moet je de subsidie binnen 60 dagen na aankoop van een in aanmerking komende auto aanvragen, al kan de betreffende dealer of handelaar dat ook regelen. Wil je alles weten over de regels rondom de subsidie voor elektrische auto’s, lees dan verder via onderstaande link.

Subsidie op elektrische auto: 8 dingen die je moet weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.