Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 6 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Designer McLaren F1 toont waardige opvolger met V12: T.50

Gordon Murray, de geestelijk vader van de iconische McLaren F1, is druk aan het ontwerpen geweest. Nu heeft hij de waardige opvolger van de F1, de T.50, klaar en laat hem ons zien.

Gordon Murray T50

De McLaren F1 is in de jaren 90 lange tijd het toppunt van de autowereld geweest. Niets kon aan de auto tippen en ontwerper Gordon Murray is dan ook enorm trots op zijn creatie. Maar toch is het hoog tijd voor een opvolger. Een die McLaren in zijn ogen nog niet heeft kunnen maken. Daarom komt hij zelf met de T.50, een supercar die hetzelfde recept als zijn voorganger volgt.

Drie stoelen

En met hetzelfde recept bedoelen we dat de nieuwe auto uit de pen van Murray wederom een V12, drie stoelen voorin (met de bestuurder in het midden, en een belachelijk laag gewicht heeft. Murray wisselt wel van motorleverancier. Dit keer zal BMW de V12 niet leveren, maar heeft Cosworth die eer. Een goede keuze, want de heren aldaar werken de laatste tijd aan de krachtigste wagens ter wereld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Aston Martin Valkyrie die een 6,5 liter V12 van de Britse motorbouwers meekrijgt. Dit blok is zonder turbo’s goed voor 1.000 pk en kan draaien op maar liefst 11.100 toeren.

T.50 teaser

Voor Murray’s T.50 zal de V12 wat kleiner worden. Daarin komt een 3,9 liter variant te liggen die op 12.100 toeren per minuut kan draaien. Daarnaast stelt de ontwerper dat 659 pk en 450 Nm voldoende is voor de auto die 980 kilo gaat wegen. Het blok wordt aan een handbak gekoppeld om ervoor te zorgen dat de bestuurder het meest pure rijgevoel ooit zal ervaren.

Ventilator

Het meest aparte aan de T.50 is de 40 centimeter grote ventilator die achter achterwielen komt. Het idee hiervan komt oorspronkelijk van de Brabham BT46B Formula One ‘Fan Car’, die ook uit de pen van Murray kwam. De werking is alsvolgt: de ventilator zuigt lucht onder de auto weg daardoor er een soort van vacuüm ontstaat. Hierdoor wordt de auto in theorie aan de weg gezogen en hoeft er bij het ontwikkelen van de carrosserie van de wagen minder naar de aerodynamica gekeken te worden

 

 

 

Nu klinkt de T.50 als een hardcore sportwagen, en hoewel het dat ook vast ook wel gaat zijn, belooft Murray dat de auto enorm comfortabel wordt. Daarnaast moet hij ook nog eens praktisch in gebruik zijn en bagageruimte bieden. Het is dan ook geen doel om met de T.50 snelheidsrecords te gaan breken. “We’re not interested in simply chasing numbers, and never will be,” laat Murray weten.

Twee miljoen

Hoe de ontwerper dit alles precies voor zich ziet, weten we helaas niet. Veel meer dan zijn beloftes en een grove schets deelt zijn bedrijf niet. Wel weten we dat de auto uiterlijk in 2022 in een oplage van slechts 100 stuks op de markt moet komen. Goedkoop wordt de T.50 ook niet. De precieze prijs is nog niet bekend gemaakt, maar een ding is zeker: voor minder dan twee miljoen pond heeft u er geen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.