Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 4 jun 2019

Volkswagen ID.R pakt elektrisch ronderecord op Nürburgring (video)

Iedereen wist dat het zou gebeuren, maar nu is het een feit: de Volkswagen ID.R heeft een elektrisch ronderecord op de Nürburgring neergezet.

Tegenwoordig heeft bijna elke autofabrikant op een of andere manier een ronderecord op de Nürburgring. Maar vaak claimen fabrikanten een onzinrecord voor bijvoorbeeld de snelste vierzitter met vijf deuren, voorwielaandrijving of auto’s met een kinderzitje achterin. Vergezochte, extreem specifieke klassen waar nog geen record voor bestond. Gelukkig weet iedereen dat het uiteindelijk alleen gaat om de top van de brede klassen. Zoals de snelste auto algemeen, snelste straatauto en meer recent ook de snelste elektrische auto. Die laatste heeft Volkswagen onlangs op naam van de Volkswagen ID.R mogen zetten.

Record

Coureur Romain Dumas stuurde de elektrische Volkswagen over de Nordschleife. Hij was ook degene die achter het stuur zat toen de ID.R het record op Pikes Peak verpulverde. Als viervoudig 24-uur van de Nürburgring-winnaar kent de Fransman het circuit als geen ander. Dat was te merken, want uiteindelijk zette hij een tijd van 6:05,336 minuten neer. Daarmee liet hij geen spaan heel van het vorige record van de NIO EP9. Deze elektrische auto deed hetzelfde 20,8 kilometer lange rondje in 2017 ongeveer veertig seconden langzamer (6:45,9).

Volkwagen ID.R op de Nurburgring

Mooi verschil hierin is dat de Volkswagen ID.R het nieuwe record neerzette met ‘maar’ 679 pk op de wielen, terwijl de NIO EP9 destijds zijn ronde deed met het dubbele: 1.360 pk. Daarmee wordt maar weer duidelijk dat paardenkrachten niet alles zijn in de racewereld.

Koning

Helaas voor Volkswagen kreeg het het niet voor elkaar om de onbetwistbare koning van de Nürburgring van zijn troon te stoten. De hybride Porsche 919 Evo blijft de allersnelste met een ongelooflijke tijd van 5:19,546.

In de video zie je de volledige recordbrekende ronde op de Nordschleife van Romain Dumas in de Volkswagen ID.R

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.