Skoda Mountiaq: terreinmonster uit oogpunt van studenten
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fmountiaq_34front.jpg)
Elk jaar laat Skoda studenten van haar eigen beroepsopleiding een auto ontwikkelen. Dit keer kwamen de 35 leerlingen met de Skoda Mountiaq: een heftig aangepakte versie van de Kodiaq.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fmountiaq_34front.jpg)
Dit jaar mocht het studententeam aan de Skoda School in het Tsjechische Mladá Boleslav aan de slag met een Kodiaq. Ze mochten ermee doen wat ze wilden, zolang er maar een eindproduct van hoge kwaliteit uit zou komen. Dit was acht maanden geleden. Vandaag presenteerden de leerlingen hun eindproduct: de Skoda Mountiaq.
Skoda Montiaq vakwerk
Laten we gelijk maar met de deur in huis vallen: nee, Skoda neemt deze goed uitziende pickup niet in productie. Of tenminste, vooralsnog niet. We kunnen altijd blijven hopen, maar het merk laat weten dat het hier gaat om een one-off. Gelukkig kunnen we het eens zijn over het feit dat de studenten vakwerk hebben afgeleverd. Het doel van de auto, het tonen van kwaliteit van de opleiding, is volgens de leraren ook zeker weer bereikt.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fmountiaq_34rear.jpg)
Om het doel te behalen waren acht maanden van hard werk nodig. De basis Skoda Kodiaq werd hiervoor helemaal verbouwd van SUV naar pickup, op zichzelf al een flinke klus. Daarnaast werd de auto flink opgehoogd. Onder andere door het plaatsen van grove 17 inch Rockstar II-velgen en extra dikke banden kwam de Skoda Mountiaq ruim tien centimeter hoger te liggen dan de Kodiaq Scout. Dat wil zeggen dat er zich nu 29 centimeter lucht tussen het wegdek en de bodemplaat bevindt. Ook de breedte van het voertuig nam nog eens drie centimeter toe. Rijden doet de pickup dankzij een 2.0 TSI benzinemotor die goed is voor 190 pk.
Sunset Orange
Om ervoor te zorgen dat de auto opvalt, heeft hij een Sunset Orange-lakkleur meegekregen en is er een bullbar op de voorkant geschroefd. Daarin zit een speciaal ontwikkelde lier die de Mountiaq uit benarde situaties moet kunnen trekken. De snorkel zorgt ervoor dat hoog water ook geen probleem is en de lichtbalk op het dak verandert nacht in dag.
Aan alledaagse dingen is ook gedacht. Zo is het laadbed verlicht en is er een werkende achterklep geplaatst. Iets wat volgens de studenten een van de grootste uitdagingen was. Ook de bumpers en de deuren zijn aangepast om zo goed mogelijk bij de auto te passen. Mooi pluspunt hieraan is dat ze de Mountiaq ook zijn ruige look geven.
2.000 watt versterker
Ook het interieur is niet vergeten. Daar vinden we bijvoorbeeld een koelkast en twee walkie talkies. De details zijn afgewerkt in hetzelfde Sunset Orange als de carrosserie. Dit om een groter geheel te creëren. En omdat de bouwers jonge studenten zijn heeft de Mountiaq een subwoofer met een 2.000 watt versterker. Oh, en kijk in de galerij even naar de dop van de ruitwisservloeistoftank, zo simpel, maar oh zo handig.
Lees ook:
Ook interessant
-
Deze bekeuringen moet je niet betalen!
-
Mistig? Dit is wanneer je mistlampen mag gebruiken
-
Bijna 40 procent van de Nederlanders vult ruitenvloeistof eigen auto niet bij
-
De BMW X2 moet gewoon lekker normaal doen
-
Waarom de elektrische auto van Huawei Tesla van zijn troon kan stoten
-
Autorijden is duur: maar carpoolen voor veel Nederlanders geen optie
-
Deze occasion wil je: Renault Sport Spider, exclusieve tweezitter
-
Dubbel pijn: Ferrari F40 Barbie-auto crasht
-
Dit zijn de 5 duurste landen om benzine te tanken
-
Waarom de nieuwe iPhone handig is voor Tesla-eigenaren
-
Duik in de prijslijst: de nieuwe Mercedes-Benz E-klasse
-
Meer dan 50% van de Nederlanders overweegt geen Chinese elektrische auto