Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 6 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

FCA loopt weg uit mogelijke fusie met Renault

De afgelopen dagen waren FCA en Renault in gesprek over een mogelijke fusie, maar dit is abrupt ten einde gekomen toen Fiat Chrysler Automobiles ineens besloot zich terug te trekken.

Autofabrikanten hebben het steeds zwaarder op zichzelf. Om te kunnen overleven zijn samenwerkingen en/of fusies erg belangrijk. Zo zoekt ook FCA aansluiting bij een andere autobouwer, in dit geval Renault, om daarmee het voortbestaan te kunnen garanderen. Aanvankelijk deden de hoge heren van FCA Renault een aanbod om 50-50 te fuseren. Daar werd serieus naar gekeken door de Fransen. Maar nu heeft de aanbieder van de fusie ineens besloten dat het toch geen goed idee is om met Renault in zee te gaan. FCA heeft zich uit de gesprekken teruggetrokken.

Statement

“The Board of Fiat Chrysler Automobiles N.V, meeting this evening under the Chairmanship of John Elkann, has resolved to withdraw with immediate effect its merger proposal made to Groupe Renault… FCA will continue to deliver on its commitments through the implementation of its independent strategy,” luidt het statement van FCA.

FCA doet dit natuurlijk niet zomaar. In een statement laat het bedrijf weten dat het politieke klimaat in Frankrijk op dit moment de voornaamste reden is van de terugtrekking. Volgens The New York Times is Jean-Dominique Senard, Voorzitter van Renault, al dagen bezig om iedereen binnen Renault, Nissan en de Franse overheid te overtuigen van de fusie. Hiervoor zijn veelvuldig meetings op het Franse hoofdkwartier van de autobouwer gehouden.

Politieke redenen

Gisteren gooide de Franse overheid alleen roet in het eten, zij wilden niet meedoen aan een geplande stemmingsronde. Deze moest volgens de overheid verplaatst worden. Dat bleek de druppel voor FCA, want die reageerde daarop met het terugtrekken van het voorstel. The Wall Street Journal claimt nu dat er meer speelt dan alleen politieke redenen.

De krant sprak met anonieme bronnen die zich met de zaak bezighouden. Deze geven aan dat Nissan, partner van Renault, de fusie niet zou steunen. Twee afgevaardigden van de Japanse autofabrikant zouden onthoudingen hebben geuit tijdens een stemmingsronde. Dit schijnt FCA ook te weten en is daarom bang dat Nissan zich helemaal terugtrekt uit de samenwerking met Renault. Hierdoor is de hele fusie ineens veel minder waard.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.