Autovisie
Autovisie Nieuws 16 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Bam, McLaren F1 voor dikke 20 miljoen afgehamerd

Maar liefst $ 20,5 miljoen dollar is er tijdens de veiling van Gooding & Company voor een McLaren F1 geboden én geaccepteerd. Voorafgaande aan de veiling dacht het veilinghuis aan een opbrengst van 15 miljoen dollar. Het werd een derde meer. mclaren f1

Met 15 miljoen dollar zette Gooding & Company al laag in, want eerder werden al verschillende McLarens F1 voor hogere bedragen afgehamerd. De verwachting van Gooding & Company duidde op een teruggang van de prijzen. Maar niets is minder waar. De F1 is net zo heet als enkele jaren geleden en het laatste exemplaar dat onder de hamer ging, legt de lat zelfs weer hoger. Wie de recordprijs betaalt, is niet bekend.

Sjoerds Weetjes McLaren F1

De McLaren F1 is een heel bijzondere auto. In een van de afleveringen van Sjoerds Weetjes legt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je uit hoe speciaal de driezits sportwagen is. Bekijk hier de aflevering.

Jay Leno

Van de F1 zijn slechts 106 chassis’ gemaakt. Een van de bekendste bezitters van de F1 is televisiester Jay Leno. Hij kocht zijn exemplaar, dat ooit op de AutoRAI 1995 op de stand van Kenwood schitterde, voor een miljoen dollar. Een andere beroemdheid met een McLaren F1 was Rowan Atkinson aka Mr. Bean. Hij verkocht zijn auto enkele jaren geleden. McLaren F1

Nummer 25

De bewuste F1 zag dus in 1995 het levenslicht. Het mag dan het 25e exemplaar zijn dat ‘Unit 1’ in Woking, waar altijd een Formule 1-auto in de hal hing, verliet, het is productienummer 029. Hoewel McLaren de intentie had om er 300 te bouwen, eindigde de productie op iets meer dan 100 exemplaren, inclusief prototypes. Van alle exemplaren is dit de enige in de kleur Creighton Brown. De originele accessoires krijgt de koper ook in handen. McLaren leverde de auto destijds af met een speciale computer -waardoor de fabriek de sportwagen op afstand kon uitlezen- een kofferset voor de specifieke bagageruimte van de F1, een TAG Heuer-chronograph en een set met titanium gereedschappen. Naast het instructieboekje ontvingen de kopers ook een speciaal boek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.