Autovisie
Autovisie Nieuws 16 aug 2021

Verafschuwd exemplaar Ferrari F40 brengt fortuin op

Een Ferrari F40 is tijdens de veiling van Gooding & Company tijdens de Monterey Car Week voor een fortuin afgehamerd. De verwachtingen lagen op maximaal 2,2 miljoen dollar, maar de nieuwe eigenaar had fors meer voor de F40 over.

Voor maar liefst $ 2.625.000,- wisselt de Amerikaanse F40 nu van eigenaar. De auto met chassisnummer ZFFMN34A7N0093518 is er een uit een serie die speciaal voor de Verenigde Staten werd gemaakt. Van de F40 zijn er destijds 213 volgens een Amerikaanse specificatie gemaakt en de bewuste auto zag in het laatste productiejaar het levenslicht.

Opzetstukken

De Amerikaanse uitvoeringen zijn direct herkenbaar en kenmerken zich door hun aangepaste uiterlijk als de minst fraaie exemplaren. Voor de Amerikaanse homologatie moest Ferrari enkele aanpassingen aan het oorspronkelijke ontwerp doen. Zo kreeg de F40 bumperstrips op zowel de vóór- als achterzijde. Daarnaast heeft de US-specificatie opgelegde sidemarkers op de voorschermen en zijkant van de immense motorklep.

209 uit reeks 213

De in Californië woonachtige Ferrari-collector Donald L. Weber heeft maar weinig rijplezier uit zijn jubileum-Ferrari gehaald. Op de mijlenteller staat nog minder dan 2.500 mijl. Het zal dan ook bijna niemand verbazen dat de auto als nieuw is. De bagagetassen, alle documentatie, het nog lege onderhoudsboekje en de autopyjama zijn allemaal bij de auto aanwezig.

Toch heeft de eerste eigenaar veel moeite gedaan om een F40 te kunnen bemachtigen. Volgens Gooding & Company. kreeg Weber pas na jaren aandringen te horen dat hij een F40 mócht aanschaffen. Op 25 oktober 1991 ontving hij de toewijzing. Webers F40 werd vervolgens van 23 maart tot en met 17 april 1992 gemaakt. Het was een van de exemplaren die Ferrari in een laatste, niet geplande run maakte. Het betreffende exemplaar is nummer 209 van de 213 voor Amerika gebouwde F40’s. Van de supercar maakte Ferrari overall 1311 stuks op een gepland verkoopvolume bij de lancering van 400 stuks.

Enzo Ferrari

Een opvallend detail: de auto werd verkocht in het weekeinde dat het precies 33 jaar geleden is dat Enzo Ferrari overleed. De F40 was zijn laatste project en de sportcoupé vormde een ode aan zijn glansrijke carrière als autofabrikant. In 1987 was Enzo precies veertig jaar autoconstructeur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verafschuwd exemplaar Ferrari F40 brengt fortuin op
Sluiten