Autovisie
Autovisie Nieuws 7 apr 2021

De Mercedes-Benz EQS is altijd en overal ‘ready’

De bestuurder van de fonkelnieuwe Mercedes-Benz EQS moet zich altijd welkom voelen, want zodra het elektronische systeem van de elektrisch aangedreven limousine het signaal van de sleutelkaart opvangt, opent de deur. Het portier ontgrendelt dus niet alleen, hij zwaait al open om de bestuurder in te laten stappen.

Het is een van de features op de kersverse Mercedes-Benz EQS. Zijn onthulling staat gepland voor 15 april, maar een kleine week voor de lancering geeft Mercedes al enkele details vrij. Eén daarvan is het deurscharniersysteem. De koper van de EQS krijgt bij de aflevering van zijn limousine weliswaar zeer traditioneel de sleutel overhandigd, feitelijk hoeft hij die sleutel nooit meer in de hand te houden. Het op zak hebben van de sleutel is voldoende om de elektro-auto te bedienen.

Retourtje Groningen-Maastricht peulenschil voor Mercedes EQS

Obstakelbeveiliging

Voor het ont- en vergrendelen van de portieren is een bepaalde afstand tot de auto voldoende. Wanneer de sleutel zich buiten een bepaalde straal bevindt, is de auto vergrendeld. Wanneer de sleutel zich dicht bij de auto bevindt, zijn de portieren ontgrendeld. Een dergelijk systeem is niet nieuw. Bijvoorbeeld Renault en BMW bieden het ook aan. Mercedes-Benz gaat een stapje verder, zoals ook Tesla dat doet. Wanneer de chauffeur met de sleutel op zak de Mercedes EQS nadert, opent ook het portier. Sensoren in de deur houden obstakels in de gaten, zodat het plaatwerk niets raakt. Na het instappen, sluit de deur eveneens vol-automatisch. Ook de andere portieren laten zich automatisch openen en sluiten. De bestuurder kan bepalen wanneer de achterdeur opent om zo iemand in- of uit te laten stappen. Uiteraard kunnen de inzittenden het systeem overrulen.

Op zak houden

Voor het starten is het evenmin niet nodig de sleutel ter hand te nemen. De chauffeur kan hem op zak houden. Sterker nog, ook een druk op een startknop is niet nodig. Op het dashboardboard staat al ‘ready’. Wanneer de bestuurder wil gaan rijden, volstaat louter het activeren van de Drive-stand. Voet van de rem en de Mercedes-Benz EQS begint te rollen.

Elektrische S-Klasse

De Mercedes-Benz EQS laat zich – zoals geschreven – op 15 april in vol ornaat zien. De limousine moet gezien worden als de elektrische equivalent van de S-Klasse, al deelt die daar nauwelijks technische componenten mee. De complete architectuur van de EQS is specifiek voor elektrische modellen ontwikkeld. Hij beschikt over of twee- of vierwielaandrijving met één of meerdere elektromotoren. De batterij is tussen de assen geplaatst. De gehele bodemsectie is modulair, zowel in lengte als breedte. Mercedes plant dan ook verschillende modellen op de architectuur. Reeds aangekondigd zijn de EQE, EQE SUV en EQS SUV.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.