Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 27 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

De Bentley Speed Six komt 12 keer tot leven

Met de vorige editie van Le Mans vers in het geheugen besluit Bentley Mulliner om 12 identieke recreaties aan te kondigen van de Speed Six die de uitputtingsrace won in de jaren ’29 en ’30. Bentley-topman Adrian Hallmark liet dit weten tijdens het Goodwood Festival of Speed.

Het is niet de eerste keer dat Bentley met een dergelijk programma op de proppen komt. In 2020 besloot het om nieuw leven te blazen in de Blower. Van die iconische en imposante vooroorlogse machine verschenen ook twaalf splinternieuwe maar originele exemplaren.

Eerste gloednieuwe Bentley Blower is klaar na 40.000 uur

Bentley Speed Six

We duiken even kort terug in het verleden van de Speed Six. Walter Owen Bentley, de oprichter van de Britse fabrikant, bleef na het bouwen van de 3 Liter en 4 1/2 Liter racewagens werken aan een potentiële topper om nog meer overwinningen aan zijn cv toe te voegen. In 1927 kwam Bentley met de 6 1/2 liter aanzetten. Dit bleek een meesterzet te zijn. Tot op de dag van vandaag is geen enkele andere Bentley een succesvollere raceauto gebleken dan de 6,6-liter Speed Six met zijn twee Le Mans overwinningen.

 

Authentieke racers

We spoelen door naar de moderne tijd waar ons twaalf heerlijke recreaties te wachten staan. Een kleine tegenvaller voor Bentley-liefhebbers die er warmpjes bijzitten en interesse hebben in een exemplaar, alle twaalf zijn namelijk al gereserveerd.

Voor de conservatieve autoliefhebber die sceptisch is over recreaties, restomods en dergelijke, heeft Bentley-voorzitter Adrian Hallmark wat verzachtende woorden. “De Speed Six is een van de belangrijkste Bentleys in onze 103-jarige geschiedenis en de 12 continuaties zullen dezelfde waardes waarborgen als de originele exemplaren. Handgemaakt met hetzelfde oog voor detail op het gebied van ingenieurschap en kwaliteit”, aldus Hallmark. Een team van Mulliner specialisten krijgt de verantwoording over het project. Als we aan de twaalf Blower recreaties terugdenken kunnen we alleen maar uitkijken naar het eindresultaat.

Continuation is populair: dit zijn tien herboren klassiekers

Een Icoon herboren

Om tot in het diepste detail een recreatie te kunnen maken van de legendarische racers heeft Bentley gebruik gemaakt van 3D-software die we vaker zien bij dit soort projecten. Twee exemplaren dienden als referentie. Een daarvan is de ‘Old Number 3’. Deze auto nam deel aan Le Mans in 1930, overleefde de complete race en is sindsdien perfect bewaard en onderhouden.

Voor het eerst in 92 jaar tijd rolt er dus een Speed Six van de band af. In de tweede helft van het jaar zal het eerste model, volledig volgens originele specificatie, geproduceerd worden. De primus van de groep zal fungeren als test- en ontwikkelingsauto voor het project en zal bovendien door Bentley zelf gehouden worden. Zo kan ‘Car Zero’ als ouder van de groep toezien hoe de iconische recreaties die het hielp ontwikkelen het nest verlaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.