Autovisie
Autovisie Nieuws 24 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Cupra geeft Audi Q3-broer een Hongaars paspoort

Niet Seat in zijn Spaanse, maar Audi in zijn Hongaarse fabriek gaat de volgende SUV van Cupra bouwen. Dat maakt Cupra bekend. In 2024 moet de nieuwe SUV van het nog jonge merk in productie gaan.

De bouw van de SUV mag dan in 2024 van start gaan, in Hongarije zijn de voorbereidingen voor de komst van het hoge model reeds gestart. De Cupra zal in dezelfde fabriek als waar onder andere de Audi Q3 Sportback wordt gemaakt, het levenslicht zien. Uit de productiefaciliteit, gelegen in Győr dat zo’n 100 km ten noordwesten van Budapest ligt, rolden vorig jaar meer dan 170.000 auto’s, zoals de A3 en TT. Op dezelfde locatie maakt Audi ook motoren. Vorig jaar waren dat er liefst 1,6 miljoen.

Cupra Born: een Volkswagen ID.3 met driftbuien – Review

Zo’n 100 km elektrisch

De technische basis voor het model wordt gelegd door de Q3 van Audi. Hij krijgt een lengte van 4,50 meter, zo geeft Cupra reeds op. Met die afstand van bumper tot bumper is de nieuweling even lang als de huidige Audi Q3. Voor de aandrijving kiest Cupra nog niet voor een volledig elektrische aandrijflijn. De wagen trapt af met geëlektrificeerde krachtbronnen, zowel mild-hybride als plug-in hybride. Voor de Nederlandse markt kiest de importeur alleen voor de stekkerversies. Volgens de fabrikant krijgt het nog naamloze model de allernieuwste plug-in hybridetechnologie. De auto zou in staat moeten zijn om alleen al op de elektro-energie 100 km af te leggen.

Cupra Tavascan
Cupra Tavascan

Concept car

De volledig nieuwe SUV mag dan in Hongarije door Audi worden gemaakt, de ontwikkeling van de auto is in handen van Cupra, zo geeft de fabrikant op. Ook het ontwerp is door de eigen designafdeling aan het papier toevertrouwd. De fabrikant voegt het model aan het modellengamma toe. Cupra levert nu de Leon en Ateca met plug-in hybridetechniek, alsmede de volledig elektrische Born.

Daar wordt nog een stadsrakker -de UrbanRebel- aan toegevoegd, plus een elektrische SUV onder de naam Tavascan. Laatstgenoemde werd eerder al als designvoorstel gepresenteerd. Op de IAA-autoshow in Frankfurt in september 2019 presenteerde de autobouwer het conceptmodel. Het merk liet toen weten de Tavascan dolgraag in productie te nemen, maar moest wachten op groen licht van het moederbedrijf Volkswagen. De wagen komt er ook aan.

Cupra heeft moeite met ontwikkeling Tavascan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.