Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 24 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Belgen mogen minder hard rijden vanwege smogalarm

In Vlaanderen, Wallonië en Brussel moeten automobilisten vrijdag en zaterdag rekening houden met snelheidsbeperkingen. Op een aantal snelwegen moet de snelheid vanwege een smogalarm tijdelijk omlaag.

Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) donderdag. Op sommige snelwegen mag daarom twee dagen lang maximaal 90 km/uur gereden worden, in plaats van de gebruikelijke 120 km/uur. Elders geldt een maximum van 50 km/uur.

Veel fijnstof in de lucht

De afgelopen dagen zijn hoge concentraties fijnstof in de lucht gemeten, met name in het noorden van België. Sinds maandag wordt in Vlaanderen al de drempel van 50 microgram per kubieke meter lucht overschreden en donderdag is dat ook in Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het geval. De verwachting is dat het oploopt tot 70 microgram per kubieke meter.

De hoeveelheid ozon, fijnstof, stikstofdioxide en zwaveldioxide in de lucht bepalen de mate van smog. Een smogperiode, doorgaans met weinig wind en hoge temperaturen, kan enkele dagen tot enkele weken duren.

Minder hard rijden op snelweg door hoge brandstofprijzen

In Nederland zijn geen nieuwe snelheid­beperkingen. Echter rijden Nederlanders de laatste tijd al minder hard op de snelweg. Dat komt door de hoge brandstofprijzen, heeft het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) becijferd.

Het NDW heeft vergeleken hoe snel werd gereden op de snelweg van 22 tot en met 28 februari – toen de oorlog net was begonnen – en afgelopen week. De onderzoekers hebben de snelheid gemeten tussen 19.00 en 06.00 uur op wegen waar op die tijden 120 of 130 kilometer per uur mocht worden gereden. Op 37 procent van deze wegen was de snelheid met meer dan 1 kilometer per uur gezakt.

De gemiddelde snelheid op snelwegen is elke week wel iets anders, maar deze verschuiving is volgens het NDW wel opvallend. “Omdat voor een aanzienlijk groter deel de snelheid daalt, is het wel te verwachten dat dit door de stijging van de prijs komt”, zegt een woordvoerder hierover. De regering gaat de accijnzen op benzine en diesel per 1 april verlagen met respectievelijk 17 en 11 cent om automobilisten tegemoet te komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.