Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 24 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Mercedes-AMG GT Track Series is een gelimiteerd verjaardscadeau

Driewerf hoera, Mercedes-AMG bestaat 55 jaar en dat heuglijk feit viert de dochteronderneming van Mercedes-Benz met een wel heel leuk, zij het beperkt bruikbaar verjaardagscadeautje. Wie wil delen in de feestvreugde wordt geacht ​​446.490 euro te betalen. Voor die bijdrage krijgt de feestganger een Mercedes-AMG GT Track Series.

Jawel, Mercedes geeft een auto ‘weg’. Niet letterlijk dus, want je betaalt de volle mep. Slechts 55 wereldburgers mogen zich mengen in het feestgedruis. Vijfenvijftig, want zoveel jaar bestaat AMG, dat inmiddels Mercedes-AMG is gedoopt. Voor die personen is het niet één keer feest, want met de Mercedes-AMG GT Track Series kunnen zij aan verschillende evenementen deelnemen. De fabrikant bouwt de GT Track Series, zoals zijn naam al aangeeft, voor het circuit. Sterker nog, hij mag niet eens wiel op de openbare weg zetten. Voor de circuitauto organiseert de autobouwer circuitdagen en clubsportevenementen. Dat zijn geen wedstrijden, maar luxe trackdays.

Mercedes-AMG GT Track Series

Geen goedkeuring voor openbare weg

De Mercedes-AMG GT Track Series is een overtreffende trap van de GT Black Series, waarvoor de orderboeken inmiddels zijn gesloten. Aangezien er voor de gelimiteerde editie geen rekening hoeft te worden gehouden met homologatie-eisen voor de openbare weg, konden alle remmen los. AMG geeft de GT Track Series nog meer knowhow van de raceversies GT3 en GT4 mee. Zo is de 4,0 liter V8-biturbomotor uit de GT Black Series verder opgevoerd.

De heren uit Affalterbach geven het blok onder andere autosportinjectoren en een specifieke motorafstelling. Daardoor perst de krachtbron er nu 734 pk aan vermogen en een koppel van 850 Nm uit. Aan het motorblok koppelt AMG een sequentiële transmissie met zes versnellingen. De bak is uiteraard op de achteras gemonteerd, zoals we dat van de straat-GT’s kennen. Wat betreft het onderstel geeft Mercedes-AMG de GT Track Series instelbare dempers van Bilstein. Ook de stabilisatorstangen zijn individueel verstelbaar.

Carbon fibre verpakking

De verpakking rondom de achtcilinder turbomotor is eveneens aangepast. Motorkap, spatschermen, dorpelverbreders, achterklep en achterskirt zijn vervaardigd van carbonfibre. In het plaatwerk zijn enkele aanpassingen doorgevoerd vanwege een verbeterde koeling en windgeleiding. AMG geeft aan dat de achterbumper met dubbele diffusor en de zijdelingse luchtuitlaten in de wielkasten verwijzen naar de GT-racewagens. Aan de voorzijde valt de grotere AMG-grille op, terwijl de frontsplitter uniek voor de GT Track Series is. In de motorkap, die vervaardigd is van koolstofvezel, bevindt zich een grote luchtuitlaat. Hij zorgt ervoor dat de warme lucht de motorruimte verlaat.

Mercedes-AMG GT Track Series

Race-pakket

Mercedes-AMG zet het verjaardagscadeau op hoogglanzende, gesmede wielen in 18-inch formaat. Achter het schoeisel schuilt een stopsysteem, bestaande uit stalen remschijven met een diameter van 390 mm op de vooras en 355 mm op de achteras. De rembalans tussen de voor- en achteras kan de bestuurder zelf instellen. De GT Track Series krijgt van de GT3/4 de race-elektronica met een instelbare tractiecontrole en uitschakelbare autosport-ABS. Vanwege de carrière op het circuit krijgt de 1400 kg zware Track Series ook de rolkooi en het dakluik van zijn racebroers, zoals de limited edition ook de zespunts veiligheidsgordel en race-stoel heeft. Voor het stuurwiel liet Mercedes-AMG zich informeren door de simracing-experts van Cube Controls. Het zou volgens de fabrikant een groot verstelbereik kennen. Ook de pedalen zijn instelbaar.

Mercedes-AMG GT Track Series

Service

Om te benadrukken dat de GT Track Series een gelimiteerde editie is, plaatst AMG in het interieur een plaquette met opschrift ‘1 of 55’. Ze zijn niet individueel genummerd. De plaquette vormt het entreebewijs tot bijzondere evenementen, waartoe ook een technische training hoort. Opvallend is dat de technische ondersteuning wordt gegarandeerd door de autosportexperts van HWA AG. Dat bedrijf werd na de verkoop van AMG aan Mercedes-Benz door een van de oprichters opgericht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.