Autovisie
Autovisie Nieuws 22 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Aston Martin heeft AMG voor V8 binnenkort niet meer nodig

Na de V12-motor trekt Aston Martin ook de bouw van de V8-motor naar zich toe. Voor de productie van de V8-motor is nu AMG in het Duitse Affalterbach verantwoordelijk. In 2024 moet de eerste V8 uit Groot-Brittannië een feit zijn.

De autobouwer laat de productiestart van de V8-motor in Groot-Brittannië samenvallen met de introductie van de kersverse Valhalla. Deze sportwagen krijgt net als de huidige sportwagens de V8-motor van de hand van AMG centraal in het platform, maar het verschil is dus dat de Engelse fabrikant de krachtbron voor dat model zelf bouwt. Het ‘Made in England’-blok komt later ook voor de Vanquish beschikbaar, terwijl het vervolgens in de Vantage en DB11 verdwijnt.

Welke AMG-motor krijgt de Aston Martin DB11 V8?

Aston Martin DB11 V8 heeft een AMG-hart

Verschillende configuraties

Aston Martin betrekt de krachtbron van Mercedes-AMG. De Duitsers leveren verschillende configuraties van de achtpitter aan Aston Martin. Zo is het basisblok voor de DB11 gelijk aan de krachtbron voor de inmiddels verdwenen C63, beschikt de DBX over de motor uit de E63 en krijgt de DBX 707 de krachtcentrale van de GT 63 4-door Coupé. Voor de toepassing in de Aston Martin-modellen zijn enkele aanpassingen doorgevoerd. Zo wijkt de DB11 van het C63-blok af door onder andere de luchtinlaat, motorbevestigingspunten en de oliesmering, terwijl op de V8 in de DBX 707 de turbo’s van de GT Black Series worden gemonteerd. De specifieke wensen van Aston Martin worden reeds in productie bij AMG in Affalterbach doorgevoerd, waarna de krachtbronnen de Noordzee oversteken.

Made in Germany wordt Made in England

Vanaf 2024 zal Aston Martin de krachtbronnen voor in ieder geval de Valhalla en Vanquish zelf assembleren. Vorig jaar nam de autobouwer ook al de productie van de V12-motor zelf ter hand. De twaalfcilinders werden tot dat moment in het Duitse Keulen vervaardigd, waar op het fabrieksterrein van Ford een Aston Martin-assemblagehal was ingericht. Waar alle 5.9 V12-motoren ‘Made in Germany’ zijn, zijn de eerdere 5.2 V12-turbomotoren van Duitse afkomst, maar de huidige blokken van Engelse makelij. Overigens wordt in de Valkyrie een andere V12 gebruikt. Die krachtcentrale komt van het Engelse Cosworth en staat los van de twaalfpitters in de seriemodellen, inclusief de gelimiteerde V12 Vantage.

aston_martin_db11_v8_4

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.