Autovisie
Autovisie Nieuws 30 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Liefhebbers dwingen langere carrière Mercedes-AMG GT 4-door Coupé af

Mercedes-AMG zwicht voor de kopers van de Mercedes-AMG GT 4-door Coupé en komt hen tegemoet door de vijfdeurs fastback langer te bouwen dan gepland. De fabrikant heeft daarvoor wel productiecapaciteit moeten zoeken.

Review: Mercedes-AMG GT 63 S 4-Door Coupé (2018)

Het productie-einde van de Mercedes-AMG stond volgens het Duitse autovakblad Automobilwoche voor het derde kwartaal van 2023 gepland, maar nu de vraag naar de snelle gezins-AMG blijft aanhouden heeft de autobouwer besloten om het productie-einde uit te stellen.

Mercedes zelf zal de productie van de Mercedes-AMG GT 4-door Coupé weliswaar voor haar fabriek over een dik jaar staken, maar de Duitsers hebben het Finse Valmet bereid gevonden de bouw van de fastback voor hun rekening te nemen. Op het moment dat Mercedes zelf de productie staakt, start de bouw bij Valmet. Mercedes-AMG GT 63 S E Performance

Naar verluidt lijdt het huidige motorenprogramma niet onder de geplande verhuizing. In Finland gaat Valmet alle motorversies maken, inclusief de plug-in hybride Performance-uitmonstering. Overigens blijven de auto’s gewoon Mercedes-Benz heten en zijn ze via het merk met de ster leverbaar. Het enige verschil is dat er een letter in het chassisnummer wijzigt, waaruit blijkt dat de auto een Fins paspoort heeft.

Wie is Valmet Finland?

Voor Mercedes-Benz is Valmet geen onbekende partner. Het Finse bedrijf bouwde eerder al onder andere een gelimiteerde reeks A-Klasses van de laatste twee generaties en heeft momenteel de GLC van de eerste generatie in zijn portfolio. De GLC zal door Mercedes-Benz zelf in twee Duitse en één Chinese faciliteit worden gemaakt, waardoor het concern geen gebruik van een externe productiepartner meer hoeft te maken. De laatste GLC rolt eind dit jaar van de Finse band.

Valmet werkt niet alleen voor Mercedes-Benz. De onderneming start binnenkort de bouw van de Sono Motors Sion en ook de bouw van de Lightyear One is er ondergebracht. In het verleden vervaardigde het bedrijf onder andere de Opel Calibra, Fisker Karma, Lada Samara en Porsche Boxster.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.