Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 27 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom de elektrische Cupra geen El-Born meer heet

Seat stelde ‘m al in 2019 voor, en later communiceerde ook Cupra over het model met deze naam: El-Born. De Spaanse autobouwer heeft echter besloten de naam iets aan te passen.

Het is alweer twee jaar geleden dat we voor het eerst de Volkswagen ID.3 zagen. Terwijl z’n grotere broer, de ID.4, al allerlei broertjes heeft gekregen (Audi Q4 E-tron, Skoda Enyaq), is de ID.3-familie pas onlangs uitgebreid. Cupra presenteerde deze week namelijk de Born: een sportieve variant op basis van de veelbesproken elektro-hatchback.

Geen El-Born

Die draagt niet de naam El-Born, maar Born. Gek, omdat deze auto eerder én het in 2019 gepresenteerde Seat-model wel als El-Born werden aangekondigd. Waarom is het woordje ‘El’ verdwenen?

De reden is simpel: de Spaanse taal. Want wie het in Spanje heeft over ‘de El-Born’, spreekt dan twee keer achter elkaar het woord ‘El’ uit. Voor als je het nog niet wist: ‘El’ is een Spaans lidwoord. Om verwarring te voorkomen werd dus maar besloten dat woord van de typenaam af te halen. Grappig feitje: de naam Born staat niet op de achterzijde van de auto. Daar prijkt enkel de naam van Cupra.

Barcelona

El-Born is overigens een hip stadsdeel van Barcelona, de plek waar Seat en Cupra zijn gelokaliseerd. Vandaar dat de auto nog wel een deel van die naam draagt, want dit moet wel degelijk een Spaans product zijn. Of het dat echt is, is nog maar de vraag. De Cupra Born rolt namelijk gewoon naast de Volkswagen ID.3 in het Duitse Zwickau van de band.

Seat El-Born herboren onder Cupra-vlag

Desondanks is deze Born wel degelijk een wat andere auto dan de Volkswagen. Hij is meer gericht op sportiviteit. Dat komt onder andere tot uiting in een Boost-functie, waarbij het motorvermogen van 150 naar 170 kW kan worden opgekrikt. Verder heeft de Born een sport-ESP, verbeterde remmerij, een adaptief onderstel en een progressieve besturing. In combinatie met een eigen uiterlijk én dashboard moet dat ervoor zorgen dat deze Spaanse elektro-hatchback wel degelijk anders aanvoelt dan de auto uit Duitsland.

Marktintroductie Cupra Born

Of dat zo is, ontdekken we aan het einde van dit jaar. Cupra begint in september met de productie van de Born, waarna het model nog voor het einde van het jaar in Nederland arriveert. Prijzen deelt de Nederlandse importeur uiteraard in een later stadium. Een Seat-variant op basis van de ID.3 is overigens volledig uitgesloten. De Spaanse tak van de Volkswagen Groep houdt zich momenteel bezig met de ontwikkeling van een elektrische stadsauto, die in 2025 het levenslicht ziet en dan ook door Volkswagen en Skoda wordt gebruikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.