Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 28 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Seat El-Born herboren onder Cupra-vlag

Geen Seat-logo voor de El-Born, maar een Cupra-embleem. De Spanjaarden herpositioneren de elektro-auto na een stortvloed aan commentaar.

Het was de consument niet ontgaan dat de El-Born een zustermodel van de Volkswagen ID.3, want de twee ontwerpen zijn nagenoeg identiek. Het leverde veel reacties op, iets dat het hoofdkantoor van Seat heeft bereikt. In de besprekingen om dat beeld te veranderen, is besloten om de El-Born onder Cupra, dat met ingang van 2021 op het kentekenbewijs als merk staat, te positioneren. De designafdeling had op dat moment al geëist dat de El-Born aangepast moest worden om de auto meer te onderscheiden van de Volkswagen-telg.

Intellectueel eigendom

Het definitieve model is klaar, getuige de hier afgebeelde foto’s. Cupra heeft het design geregistreerd, zodat het ontwerp beschermd is. Het intellectueel eigendom ligt nu bij de Spaanse autobouwer. Wanneer de fabrikant de El-Born wereldkundig maakt, is nog niet bekend. Dat kan elk moment zijn. De fabrikant wil de bouw en verkoop begin volgend jaar aanvangen.

Sportmerk

Het resultaat is dat de El-Born er louter stoerder uitziet, dankzij afwijkende bumpers en wielen. Door de herpositionering krijgt Cupra een model in de schoot geworpen. Belangrijk om het gamma in sneltreinvaart uit te bouwen, want het sportmerk moet een belangrijke bijdrage -als merk één miljoen euro- aan de winstgevendheid van de Spaanse VW-divisie leveren. De El-Born, die er niet als Seat komt, krijgt de 82 kWh-batterij, goed voor een range van 500+ kilometers. Het sportmodel krijgt mogelijk wel een snelle ID.3-broer, de vierwielaangedreven GTX. Cupra El-Born - Seat El-born

Formentor

De El-Born wordt niet het eerste model waarvan geen Seat-variant bestaat, de Formentor die een dezer dagen de Nederlandse grens passeert, gaat hem voor. Met deze SUV Coupé introduceert Cupra zijn derde model, na de Leon en Ateca. Het wordt de eerste die als Cupra wordt gelanceerd. De 310 pk sterke Formentor moet de kopersgroep van het nieuwe merk sterk vergroten. In de tweede helft van 2021 komt hij. Daarmee heeft Cupra momenteel meer nieuwe modellen op de rol staan dan Seat. Toch, van een interne strijd is geen sprake. Volgens de fabrikant vullen de twee elkaar aan en zorgt Cupra voor extra groei en winstgevendheid van de Spaanse divisie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.