Laurens Stade
Laurens Stade Occasions 26 mei 2021

Deze occasion wil je: Lexus SC 400 coupé – broer van de Toyota Soarer

Op zoek naar een unieke, betrouwbare en nette tweedehands coupé? We hebben ‘m misschien voor je gevonden: deze fraaie Lexus SC 400 staat nu te koop.

In 1989 ziet Lexus het levenslicht als luxedivisie van Toyota. In 1991 brengen zij de SC 400 op de (Amerikaanse) markt, een auto die grotendeels gebaseerd is op de derde generatie van de Toyota Soarer.

Lexus op de markt met SC-series

Die eerste SC 400 is een achterwielaangedreven ‘grand tourer’, met een lekkere 4,0-liter V8-motor in de neus. Tegelijkertijd leveren de Japanners ook een SC 300, met een minder krachtige 3,0-liter zes-in-lijn. De twee coupés blijven tot 2000 in productie, als het klaar is voor de opvolger die SC 430 heet.

De Lexus SC 400 vindt zijn oorsprong in de Toyota Soarer. Om precies te zijn in de derde generatie van die luxe GT-coupé, de Z30. De twee auto’s deelden onder meer het design en meerdere onderhuidse componenten.

De Toyota Soarer (in Amerika dus de Lexus SC 400) is 4,86 meter lang, heeft een wielbasis van 2,69 meter en wordt voortgestuwd door de bekende vierliter V8 motor uit de Lexus LS 400. Die leverde in Japan 260 pk en heeft een maximum koppel van 353 Nm. De Lexus/Toyota heeft een sterk afgeronde carrosserie, die hier en daar ook verdacht veel op de Honda Legend Coupé lijkt. Toch is het een fraai vormgegeven auto. De Soarer kwam in Japan overigens ook nog met een 2,5 liter zescilinder turbomotor op de markt, maar die krachtbron verscheen niet in de luxere Lexus. De auto heeft rondom een onafhankelijke wielophanging met dubbele draagarmen en op de duurste uitvoering zelfs luchtvering.

Enkele Europeaan kiest géén Hybrid als Lexus

Mercedes-Benz CL

De Lexus SC 400 is dus de Amerikaanse broer van de Soarer. Deze moest het in de Verenigde Staten opnemen tegen populaire auto’s als de voorgenoemde Acura (een automerk van Honda die onder andere in de VS verkocht wordt) Legend Coupé en de Mercedes-Benz CL. Het design verschilt weinig ten opzichte van de Toyota, maar de luxebeleving is uiteraard van een hoger niveau in de Lexus.

Terwijl de Soarer na 2000 verdwijnt van de markt, gaat Lexus overigens wel door met de SC-serie. De opvolger wordt de beruchte SC 430, die later door de mannen van Top Gear als ‘Worst Car in the History of the World’ wordt bestempeld. Tijd om terug te gaan naar die fraaie SC 400 die je nu in Nederland kunt kopen, dus.

De Lexus IS-F is de Japanse BMW M3 – Peters Proefrit

Wat is het verhaal van dit exemplaar?

Dit exemplaar van de Lexus SC 400 komt uit 1995 en is, omdat er pas in 2001 een nieuwe generatie op de markt kwam, onderdeel van de eerste generatie van de krachtigere SC-series. Liefhebbers van een handbak moeten verder kijken, want deze variant heeft een viertraps automaat. Pas in de laatste twee productiejaren van de SC 400 leverde Lexus een automatische transmissie met vijf versnellingen. Deze SC 400 heeft 285.160 kilometer afgelegd en dat klinkt veel, maar is voor een product van Lexus/Toyota nog niet zorgwekkend.

Kopen of doorlopen?

Als we op Gaspedaal.nl, een een auto-zoekmachine waar het aanbod tweedehands auto’s van meerdere autosites wordt getoond, zoeken naar de SC-serie van Lexus, vinden we dat er slechts drie te koop staan in Nederland. Dit is dus een bijzondere en exclusieve auto. Maar betekent dat ook dat je geïnteresseerd moet zijn?

Deze SC 400 Coupé is de enige uit die serie die momenteel te koop staat: de andere twee modellen betreffen een nieuwere SC 430. Een eerlijke vergelijking valt er qua prijs dus niet echt te maken. Volgens de verkoper ‘rijdt en schakelt de auto perfect’. Ons advies: als je gecharmeerd bent van deze SC 400, ga dan vooral zelf even kijken. Optisch ziet de auto er op de foto’s nog fraai uit, maar schijn kan bedriegen. Weet in ieder geval dat Japanse klassiekers en youngtimers steeds sneller in waarde stijgen, dus wellicht is dit wel hét moment om zo’n auto aan te schaffen. Je moet er wel 14.950 euro voor over hebben.

Deze of een andere occasion kopen? Onderzoek altijd goed wat je wilt kopen, check de onderhoudshistorie en laat een goede aankoopkeuring doen als je zelf onvoldoende verstand van zaken hebt. Meer speciale occasions zien of zelf je auto verkopen? Koop Autovisie magazine of neem een (digitaal) abonnement.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.