Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 8 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Cupra toont als eerste een betaalbare elektrische stadsauto

Cupra, Skoda en Volkswagen komen per 2025 met een elektrische en ‘betaalbare’ stadsauto. De Spaanse fabrikant toont nu als eerste een zo goed als productierijp model. Dit is de Cupra UrbanRebel!

Dat is de naam die Cupra al langer op het elektrische stadsmodel plakt. Dat er een versie van die auto verschijnt in 2025 is bovendien al geruime tijd duidelijk, maar inmiddels hebben de Spanjaarden ons een concreter model voorgeschoteld.

MEB Small

Ondanks het feit dat het nog drie jaar duurt voor het model op de markt komt, laat de fabrikant al wat technische details los. De Cupra UrbanRebel maakt, net als de modellen van Skoda en Volkswagen, gebruik van het MEB Small-platform. Daardoor heeft de stadsrakker een lengte van 4,03 meter en daarmee is-ie 2 centimeter korter dan de huidige Seat Ibiza.

Terwijl alle huidige modellen op de MEB-basis achter- of vierwielaandrijving hebben, wordt de UrbanRebel een voorwielaandrijver. Geen heel grote verrassing, omdat onder andere het studiemodel van Volkswagen (de ID. Life) ook de compacte MEB-basis in combinatie met voorwielaandrijving gebruikte.

Meer vermogen dan Cupra Born

Wel opvallend is het vermogen van de nieuwe stadsrakker. De elektromotor op de vooras is namelijk goed voor 226 pk. Dat is meer dan Cupra en Volkswagen nu leveren in de veel grotere Born en ID.3, want in die auto’s heeft de elektromotor op de achteras een continu vermogen van 204 pk. De Cupra Born is er optioneel wel met een kortstondig piekvermogen van 231 pk. Later verschijnt daar ook nog een sportievere en sterkere variant van.

‘Vierwielaangedreven en sportievere Cupra Born op komst’

Daarmee sprint de Cupra UrbanRebel straks in 6,9 seconden naar 100 km/h. Wat de capaciteit van de batterij is, is nog niet helemaal duidelijk. Wel moet de compacte Spanjaard in staat zijn om 440 kilometer volgens WLTP-cijfers te rijden. Let wel: het gaat dan om de range-versie. Verwacht wordt dat er ook varianten met een kleinere accu en dus ook een kleinere actieradius verschijnen. Uiteindelijk moet het model minder dan 25.000 euro gaan kosten.

Terramar en Tavascan

Overigens heeft Cupra nog meer nieuws te melden. Het merk komt binnenkort ook met de Terramar, een stekkerhybride en SUV die in 2024 verschijnt. In hetzelfde jaar moet ook de volledig elektrische Tavascan op de markt verschijnen.

Meer info

Wil je nog meer informatie over de Cupra UrbanRebel, kijk dan de video van Sjoerd!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.