Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Nieuws 8 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe lang moet jij wachten op je nieuwe auto?

De levertijden van nieuwe auto’s zijn langer dan ooit. Wij zijn benieuwd welke auto jij hebt besteld en hoe lang je erop moet wachten, dus mail ons!

Chiptekort

We kampen al langere tijd met enorme levertijden voor nieuwe auto’s door een aantal oorzaken. Eerst was er de coronacrisis en de afnemende vraag naar nieuwe auto’s. Daarop moesten autofabrikanten reageren en dus namen ze minder chips af. Maar toen de vraag uiteindelijk weer begon aan te trekken, moesten autofabrikanten achter in de rij aansluiten bij de leveranciers van die cruciale chips. Want de vraag naar consumenten-elektronica was tijdens de crisis juist toegenomen en daarvoor waren heel veel chips nodig. De chipfabrikanten draaien al lange tijd op volle toeren, maar de vraag is op dit moment nog altijd groter dan het aanbod.
Een tekort aan chips of halfgeleiders veroorzaken lange levertijden.

Oorlog

Toen Rusland besloot Oekraïne binnen te vallen, was dat ook van invloed op de autoproductie. Onder andere de belangrijke kabelbomen die alle elektronische voorzieningen in een auto met elkaar verbinden, worden in Oekraïne gemaakt. Inmiddels is productie weer deels opgepakt, maar de achterstanden zijn nog niet ingelopen. De levertijden van nieuwe auto’s hebben ook hierdoor vertraging opgelopen.

Voorraad en opties

Wie niet wil wachten moet genoegen nemen met een auto die al op voorraad is. Kleuren en extra’s bestellen is dan maar beperkt mogelijk. Zelf je hele auto samenstellen en alle mogelijk opties kiezen kan ook, maar dan zijn levertijden soms meer dan een jaar. Jong tweedehands kopen dan? Dat lijkt een voor de hand liggende oplossing, ware het niet dat ook de vraag naar tweedehands auto’s enorm toegenomen is en het aanbod overstijgt. Weinig keus en hoge prijzen zijn het gevolg.

Sommige opties veroorzaken nog langere levertijden.

Hoe lang moet jij wachten op de levering van je nieuwe auto?

Door de coronacrisis hebben mensen bovengemiddeld gespaard en dus als er al een moment is om een nieuwe auto te kopen, dan is dat nu. Maar hoe dik je spaarvarken ook is, voor de aanschaf van een nieuwe heilige koe moet je engelengeduld hebben. Je leest er veel over en hoort de wildste verhalen over de levertijden van nieuwe auto’s, maar hoe lang moet jij echt wachten op de nieuwe auto die je besteld hebt? Laat ons weten hoe lang je moet wachten en op welk merk en type.
Stuur je reactie naar [email protected] of onder dit bericht op de sociale media. Dank!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.