Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 10 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Enorme autonome primeur voor Mercedes-Benz

Groot nieuws bij Mercedes-Benz. De Duitse fabrikant heeft namelijk een goedkeuring gekregen voor zijn Level 3 autonome rijsystemen. Daarmee is het de eerste van de wereld.

Foto’s: Martijn Bravenboer

Maar er zijn toch al veel meer fabrikanten die hun auto deels autonoom kunnen laten rijden? En Tesla’s Auto Pilot mag in de Verenigde Staten toch ook al helemaal zelf rijden? Klopt allemaal, maar er is nog geen fabrikant die een wereldwijde goedkeuring voor een level 3-systeem heeft. Tot nu, want Mercedes-Benz heeft ‘m in handen. Dat betekent dat het Drive Pilot-systeem van de fabrikant over de hele wereld mag worden uitgerold, mits lokale wetgeving dat toestaat.

Alleen in Duitsland

Daar zit dan ook direct de ‘maar’, want in vrijwel geen enkel land is dat momenteel toegestaan. Alleen Duitsland heeft in Europa momenteel zo’n wetgeving. Daar wordt toegestaan dat een auto tot een snelheid van 60 km/h ‘hooggeautomatiseerd’ mag rijden. Het betekent dat de S-Klasse en EQS in druk verkeer of in de file het werk van de bestuurder uit handen kunnen nemen.

Bovendien gaat de regeling pas midden 2022 in. Dan kun je op 13.191 kilometers van het Duitse asfalt het systeem gebruiken. Mercedes-Benz werkt momenteel hard om het Drive Pilot-systeem ook in andere landen te introduceren, zoals in China en de Verenigde Staten. Passen andere landen ook hun wetgeving op dit gebied aan, dan zal de Duitse autobouwer ook daar de systemen gaan uitrollen.

Niet autonoom

Let ook op: een autonoom rijsysteem op Level 3 betekent niet dat de auto overal helemaal zelf kan rijden. De genoemde auto’s van Mercedes-Benz zijn nu in staat om autonoom op de snelweg te rijden, waarbij de auto’s dus tussen de wegmarkeringen en op veilige afstand van de tegenligger kunnen blijven. In het gevl van een stap daarboven, Level 4 dus, kunnen we wel bijna spreken van een zelfrijdende auto. In dat geval is een auto in staat ook in de bebouwde kom grotendeels autonoom te rijden en afritten en kruispunten te nemen. Mits de weersomstandigheden dat toelaten, want de bestuurder moet te allen tijde het stuur kunnen overnemen. Op het hoogste en meest ideale niveau van autonoom rijden, Level 5, zijn geen stuur en pedalen meer nodig. Op dat punt zijn we nog lang niet beland, en het is de vraag of het ooit zo ver gaat komen.

‘Volledig autonome auto onhaalbaar door hoge kosten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.