Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 10 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

BMW: ‘Volledig autonoom rijden mogelijk nooit toegestaan’

Zelfrijdende auto’s zullen mogelijk nooit in hun huidige vorm worden toegestaan, aldus Ian Robertson, voormalig verkoopdirecteur van BMW en nu speciale afgevaardigde van het merk in het Verenigd Koninkrijk.

bmw_i_vision_dynamics_21_5

Robertson denkt dat autonome voertuigen in de toekomst hooguit op bepaalde wegen zullen mogen rijden. Hij zei dit tijdens een bijeenkomst van de Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT). Volgens hem wordt het een groot probleem dat zelfrijdende auto’s beslissingen zullen moeten maken die over leven en dood gaan. En Robertson denkt niet dat mensen de koude logica van een computer zullen accepteren in zo’n geval.

Noodsituatie

“Stel je voor dat een auto in een noodsituatie moet kiezen tussen het aanrijden van persoon A of persoon B, tussen de dood van de ene of de andere”, legde hij uit. “Wat gaat zo’n auto dan doen? Snel online het dagboek van de ene inkijken, uitvinden dat die persoon toch al ernstig ziek is en dus die maar aanrijden? Nee, zoiets zal nooit worden toegestaan.”

Drie keer ingrijpen

In het Verenigd Koninkrijk test BMW met autonome voertuigen op routes van zo’n 1060 kilometer lang. Volgens Robertson moet de man of vrouw achter het stuur op iedere trip gemiddeld nog drie keer ingrijpen. Hij denkt dat overheden op de langere termijn zeker met restricties zullen komen, hoe graag ze ook voorop willen lopen op technologisch gebied.

Tegen de wet in

“De Britse regering moedigt de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s aan en staat testwerk op de openbare weg toe, ook al gaat dat laatste eigenlijk tegen de wegenverkeerswet in. We zijn verwikkeld in een race om de eerste plaats, dus verleent de regering ontheffingen voor praktijktesten. Maar daar gaat verandering inkomen.”

Stadsdelen

Robertson denkt dat er grenzen gesteld gaan worden. Dat autonome voertuigen bijvoorbeeld alleen toegestaan worden op de snelweg, omdat dat de meest beheersbare omgeving is. “Misschien wijzen ze wel bepaalde stadsdelen aan als autonome gebieden, waar de zelfrijdende auto’s bij voetgangers en fietsers worden weggehouden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.