Zoek artikelen en videos op merk

Mazda 2 test, nieuws, prijs en meer

De Mazda 2 is op dit moment het instapmodel van het modellengamma van de Japanse autofabrikant Mazda en wordt onder deze naam sinds 2003 aangeboden. Op dit moment staat de derde generatie in de showrooms.

De Mazda 2 heeft voorwielaandrijving en de motor voorin. De huidige, derde generatie wordt met drie motoren geleverd; 1,5 liter viercylinder blokken met naar wens 75, 90 of 115 pk. De instapversie met een 75 pk sterke benzinemotor accelereert van 0-100 km/uur in 11,3 seconden en bereikt een topsnelheid van 171 km/uur. Het gecombineerde brandstofverbruik van dit model bedraagt 4,9 liter per 100 km en de CO2 uitstoot bedraagt gemiddeld 111 gram/km.

Eerste generatie Mazda 2

De eerste generatie Mazda 2 was de opvolger van de Mazda Demio en werd gebouwd van 2003 tot en met 2007. Opvallend designkenmerk was de hoog geplaatste carrosserie, die deed denken aan een Minivan. Dit model werd aangeboden met twee benzinemotoren en een diesel. De lengte bedroeg 3,95 meter terwijl de Mazda 2 1,68 meter breed was.
Tweede generatie
De introductie van de tweede generatie Mazda 2 vond plaats in 2007. Opvallend is dat deze nieuwe generatie korter was dan het voorgaande model. De lengte bedroeg 3,88 meter bij een breedte van 1,69 meter. De nieuwe generatie werd ook zo’n 100 kilo lichter dan het uitgaande model. Het platform van de tweede generatie Mazda 2 deelt het model met de Ford Fiesta. De 2 scoorde de maximale score van vijf sterren bij de Euro NCAP crashtest.

Derde generatie Mazda 2

De derde generatie Mazda 2 bereikte in 2014 de showrooms. Het door Mazda geintroduceerde Kodo design voor haar modellen is duidelijk terug te vinden op deze derde generatie. Daarnaast zijn alle motoren voorzien van de zogeheten SkyActiv technologie. Sommige onderdelen deelt de nieuwe 2 met de al eerder genoemde Ford Fiesta. De nieuwste generatie 2 groeide wel in de lengte tot 4,06 meter maar kent een compacte draaicirkel van minder dan 10 meter. Het gewicht valt met 970 kilo gunstig uit. De Mazda 2 scoorde bij de Euro NCAP crashtest vier van de maximaal vijf haalbare sterren. De transmissie is naar keuze een handbak met vijf of zes versnellingen of een zestraps automaat. De Mazda 2 valt in de categorie auto’s met 22 procent bijtelling. De wegenbelasting bedraagt gemiddeld rond de 100 Euro per kwartaal. Dit cijfer is afhankelijk van de provincie waar de auto wordt gebruikt.

Mazda modellengamma

Het Japanse Mazda concern heeft een overzichtelijk modellengamma waarvan de hierboven beschreven Mazda 2 het instapmodel vormt. Daarboven is de nieuwe Mazda 3 gepositioneerd; een compacte vierdeurs sedan die ook als vijfdeurs hatchback wordt geleverd. De 6 is een groot formaat sedan in het zogeheten D-segment van de markt. De CX3 en CX 5 zijn twee sterke troeven in het crossover/SUV-segment en zullen binnenkort worden vergezeld van een derde model; de CX-30. Tenslotte is er de MX5 als betaalbare tweezits sportwagen die zowel als targa en in een volledig open uitvoering met stoffen kap wordt geleverd.