Zoek artikelen en videos op merk

Kia Cee'd test, nieuws, prijs en meer

De Kia Ceed is een auto uit het zogeheten C-segment van de markt die wordt geproduceerd en verkocht door de Zuid-Koreaanse autofabrikant Kia. In 2006 werd de eerste Cee’d geïntroduceerd. De auto heette bij de eerste twee generaties Cee’d, dus met een apostrofe. Voor de derde generatie, die in 2018 werd voorgesteld, veranderde ook de naam in Ceed. De naam is een afkorting en staat voor Community of Europe with European Design. De auto is dan ook exclusief voor de Europese markt ontworpen en wordt in Slowakije gefabriceerd. De derde generatie Ceed krijgt de maximale score van vijf sterren bij de botsproef van Euro NCAP.

De eerste generatie Cee’d werd in Frankfurt ontworpen en met de facelift die in 2010 werd doorgevoerd kreeg de Cee’d een zogeheten tigernose grille. Dat is sindsdien een designkenmerk geworden van alle Kia modellen. Het model was leverbaar als drie-, en vijfdeurs hatchback en als vijfdeurs stationwagon. De eerste generatie scoort hoog wat betreft veiligheid; zo kreeg de auto de maximale score van vijf sterren bij de Euro NCAP crashtest.

In 2012 was het de beurt aan de tweede generatie die eveneens werd ontworpen in het Europese designcentrum van Kia, gelegen in de Duitse stad Frankfurt. Hoofdontwerper was de Duitser Peter Schreyer. Ook dit model was in dezelfde drie carrosserievarianten leverbaar.

Derde generatie Kia Ceed

De derde generatie Ceed kreeg niet alleen de al genoemde naamswijziging maar maakt ook een echt volwassen indruk van een auto die zich kan meten met een groot aantal concurrenten in een zwaarbevochten marktsegment. Een driedeurs variant wordt echter niet meer aangeboden, net als bij veel andere fabrikanten in dit segment. De Ceed is er als vijfdeurs hatchback en vijfdeurs stationwagen en de als ProCeed verkochte shooting brake variant. Dit laatste model wordt gekenmerkt door een sterk aflopende daklijn aan de achterzijde.

Garantie van zeven jaar

Een van de meest krachtige verkoopargumenten van Kia is dat het standaard zeven jaar fabrieksgarantie op haar modellen aanbiedt. Kia was in Europa de eerste fabrikant met een dergelijke garantie.

De concurrenten

De Ceed moet concurreren met auto’s als de Renault Megane en Opel Astra, maar ook de Ford Focus en Volkswagen Golf. De Hyundai i30 wordt eveneens tot de concurrenten gerekend.

Andere modellen van Kia

De Zuid Koreaanse autofabrikant Kia biedt een groot aantal modellen aan. De Picanto is het instapmodel en ook de Rio opereert aan het onderste segment van de markt. De hierboven beschreven Ceed is verkrijbaar als vijfdeurs hatchback, als vijfdeurs stationwagon en de shooting brake variant die als Proceed door het leven gaat. Met de Stonic, Niro, Sportage en Sorrento heeft men vier modellen in het populaire SUV/crossover segment. De Soul is uitsluitend met een elektrische aandrijving verkrijgbaar en de Optima en Stinger opereren in het D-segment van de markt.