Stijn Kuster
Stijn Kuster Klassiekers 3 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

3 keer een echte Engelse roadster voor minder dan 10.000 euro

Engeland en roadsters, twee termen die al decennialang aan elkaar verbonden zijn. Hoewel de bestverkochte roadster al een tijdje uit Japan komt, komt een open tweezitter van oudsher uit Engeland.

Hoewel liefhebbers natuurlijk graag een Jaguar E-Type cabriolet of een Morgan Plus Six in de overdekte garage hebben staan, zijn er ook Britse roadsters voor een schappelijkere prijs te koop. Van origine en volgens puristen hebben echte roadsters geen zijruiten, maar dergelijke oer-modellen zijn niet of nauwelijks te vinden voor een budget van maximaal 10 mille.

Drie keer een echte Engelse roadster voor minder dan 10.000 euro:

1. Lotus Elan

Lotus heeft veel roadsters gemaakt die ook tweedehands ver boven het budget van 10 mille liggen. Toch is er een model dat je wel voor dit geld kunt te krijgen: de Elan. De tweezitter was, op z’n zachtst gezegd, een ramp voor de Britten. Er waren tijdens de ontwikkeling problemen met het chassis, de carrosserie en de soft-top. General Motors investeerde 35 miljoen Britse pond in het project, maar elke geproduceerde Elan kostte uiteindelijk geld.

Dit is de moderne interpretatie van de iconische MGB Roadster

De 1.6-liter viercilinder komt van Isuzu, is door Lotus aangepakt en levert 158 pk. De topsnelheid ligt rond de 220 kilometer per uur. De nul-naar-honderd-sprint legt de roadster in zo’n 6,8 seconden af.

Wij vonden een model voor 9.900 euro met bijna 2 ton op de teller. Voor lagere kilometerstanden betaal je al gauw 4 tot 5 mille meer.

2. Triumph Spitfire 1500

Een stuk beter in het budget past een Triumph Spitfire 1500. Het model is dan ook een stukje ouder dan de Lotus. Onder de fraaie neus ligt een 1,5-liter viercilinder die goed is voor zo’n 71 pk. De Spitfire 1500 is een echte klassieke Engelse roadster en zorgt voor een pure en Spartaanse rijbeleving.

Wij vonden een exemplaar uit 1979 met bijna 80.000 kilometer ervaring. De verkoper vraag voor de bruine roadster 9500 euro. Kijk verder dan alleen deze bruine tint, want let bij aankoop goed op bruine randjes. De oldtimers zijn nog wel eens flink verroest. Het herstellen hiervan is vaak een flinke investering.

3. MG MGB

Natuurlijk kan in een lijstje met betaalbare Engelse roadsters MG niet ontbreken. Wij gaan echter niet voor de geijkte F-type, maar voor de klassieke MGB.

Onder het iconische koetswerk gaat in veel gevallen een 1.8-liter viercilinder schuil die goed is voor 95 pk. Echter, er zijn ook modellen met een 3,5-liter V8, hier betaal je minimaal 22.500 euro voor.

Ook in het EV-tijdperk komen roadsters uit Engeland

Wij vonden een MG MGB uit 1979 met een kilometerstand van 5061. Deze stand klopt niet volgens de RDW. Desondanks ziet de rechtsgestuurde blauwe roadster er goed uit. De verkoper vraagt 8.900 euro voor het exemplaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.